Televízia sa ospravedlnila za drastické zábery z Nice

Televízia sa ospravedlnila za drastické zábery z Nice Foto: Twitter @RealKiragu

Vedenie verejnoprávnej televízie vo Francúzsku sa ospravedlnilo za odvysielanie drastických záberov počas živého vysielania po štvrtkovom atentátu v Nice, kde útočník vošiel s kamiónom medzi dav ľudí na promenáde.

 

 

Ospravedlnenie nasledovalo po ostrej kritike od divákov aj odborníkov.

Vedenie televízie v ospravedlneniu pripustilo, že špeciálne vysielanie stanice France 2 obsahovalo šokujúce svedectvá a brutálne zábery, ktoré sa dostali na obrazovku a pobúrili verejnosť. Priznalo, že táto brutalita nezodpovedá televíznej koncepcii a že došlo k chybe v úsudku, aj keď sa tak stalo za mimoriadnych okolností.

Kritici televízii vyčítali predovšetkým televízny rozhovor s mužom, ktorý len pár minút po atentáte sedel pri jednej z obetí. "Dobrý deň pane, práve ste prišiel o manželku, čo na to hovoríte?" ironicky poznamenal na twitteri novinár, ktorý sám bol svojho času rukojemníkom Islamského štátu.

Podobná kritika sa minulý rok zniesla na televíziu Markíza.

Odporúčame aj: Reportáž Markízy o smrti dieťaťa bola nevhodná. Mala za cieľ len zvýšiť sledovanosť

Šéf novinárskeho združenia vo France 2 Manu Tissier to označil za "veľkú chybu" a "obrovskú hlúposť". Dodal však, že hovoril so šéfredaktorom, podľa ktorého došlo k chybe: ktosi totiž tieto zábery videl, označil ich za použiteľné, a tým pustil do vysielania.

Za normálnych okolností o tom, čo pôjde na obrazovku, rozhoduje šéfredaktor. Ale po atentáte redakcia pracovala v mimoriadnom zložení a prostredí, a tak túto chybu možno podľa Tissiera pochopiť, nemožno ju však ospravedlniť.

"Ešte horšie by bolo vec bagatelizovať. Všetci si uvedomili šírku pochybenia a uznali to. Teraz je potrebné z toho vyvodiť dôsledky, poučiť sa. Od septembra budeme spravodajským kanálom, prinášajúcim mimoriadnej správy, a už sa to nesmie znovu prihodiť," povedal.

Odporúčame aj: RTVS má mimoriadne správy

Denník Libération v tejto súvislosti pripomenul súdny proces ohľadom fotografie jednej z umierajúcich obetí atentátu v parížskom klube Betaclan. Fotografka a právnička Joëlle Verbruggeová zdôraznila, že podľa francúzskeho občianskeho zákonníka sloboda slova nesmie narušiť ľudskú dôstojnosť.

Mediálne rada dnes vyzvala médiá k zdržanlivosti.