V Turecku je pokus o prevrat, vojaci obsadili štátnu televíziu TRT

V Turecku je pokus o prevrat, vojaci obsadili štátnu televíziu TRT Reprofoto TRT

Vodcovia armádneho prevratu v Turecku obsadili tureckú televíziu.

 


Vodcovia armádneho prevratu zverejnili v tureckej televízii vyhlásenie, v ktorom uviedli, že plne preberajú moc v krajine kvôli rastúcej autokratičnosti súčasného režimu, narušenie vlády sekulárneho práva a kvôli zvýšenej hrozbe terorizmu. Vyhlásenie odvysielala štátna televízia TRT, ktorej sídlo predtým obsadili vojaci.

 

Pučisti takisto oznámili, že pre celé územie Turecka vyhlasujú výnimočný stav a zákaz vychádzania. Krajine vraj bude teraz vládnuť "mierová rada", ktorá nedovolí narušenie verejného poriadku. Čoskoro má byť pripravená nová ústava.

Zatiaľ nie je jasné, kto konkrétne stojí za prevratom.

Podľa zdrojov z prezidentskej kancelárie prezident Recep Tayyip Erdogan stále zostáva v úrade, rovnako ako celá vláda. Minister obrany Fikri Işikv televízii CNN Türk vyhlásil, že oznámenie pučistov na stanici TRT bolo súčasťou "pirátskeho vysielania".

 

Odporúčame aj: V Turecku odsúdili novinárov, ktorí uverejnili karikatúru Mohameda

Podľa premiéra kabinet nedovolí žiadne pokusy o narušenie demokracie a bezpečnostné zložky sa snažia situáciu riešiť. Vojenský hovorca naopak akciu armády zdôvodnil tým, že v Turecku musí platiť vláda práva, a uistil, že vzťahy so zahraničím prevrat nenaruší.

V uliciach Ankary a Istanbulu sú podľa médií vidieť ťažko ozbrojení príslušníci bezpečnostných síl aj obrnené vozidlá. V Istanbule vojaci uzavreli oba hlavné mosty cez Bosporský prieliv spájajúci európsku a ázijskú časť krajiny. Turecká agentúra Dogan uviedla, že polícia v Ankare povolala do služby všetky posily.

"Máme tu nelegálne čin zo strany skupiny vnútri armády, ktorá konala bez rozkazu. Obyvatelia musia vedieť, že nedovolíme žiadnu činnosť, ktorá by narušila demokraciu," povedal premiér Yildirim.

V sídle generálneho štábu v Ankare sú rukojemníci, informovala televízia CNN Türk. Podľa agentúry AFP je medzi nimi aj náčelník generálneho štábu. Prezident Recep Tayyip Erdogan je podľa CNN Türk v bezpečí.

Tanky a obrnené vozidlá strážia medzinárodné letisko, ktoré zastavilo všetky prílety aj odlety.