Markíza končí s DVB-T, divákov však o tom neinformuje

Markíza končí s DVB-T, divákov však o tom neinformuje Foto: Markíza

Najsledovanejšia televízia zásadne mení spôsob vysielania.

 


„Markíza Slovakia, spol. s r.o. nebude po skončení roka 2016 pokračovať v šírení televíznych staníc skupiny Markíza prostredníctvom antén," píše televízia v tlačovej správe (v prílohe).

 

Hoci väčšina domácnosti využíva satelitný či káblový príjem, nie je úplne pravda, že prijímanie signálu prostredníctvom DVB-T je málo využívané. „Nesporné je, že DVB-T je populárne ako druhý alebo tretí prijímač v domácnosti, takže by sme túto pozíciu nemali zanedbávať. Čísla, ktorá máme od GfK, ukazujú, že penetrácia DVB-T nie je až tak nízka a pohybuje sa okolo 30 percent," povedal nedávno v rozhovore pre rozhlas.cz technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy.

Hoci informácia o vyradení kanálov Markízy vyvolala medzi mnohými divákmi prekvapenie, televízia jej až taký význam neprikladá. Neinformovala o zmene svojich divákov vo vlastných Televíznych novinách, zmienku sme nenašli ani na jej webe. Tlačovú správu o zmene síce Markíza včera napísala, žiadne dôležité médium ju nedostalo. Prišla len jednému menšiemu webu. Pre Omédiách.com ju poslala televízia na vyžiadanie dnes (je v prílohe).

Markíza končí s DVB-T lebo sa nedohodla na podmienkach so spoločnosťou Towercom. „Vysielateľ platil za šírenie Markízy a Doma v DVB-T ročne 5 miliónov eur. Koľko to bolo za Dajto, nie je známe. Televízia tak výrazne ušetrí, stratí však pravdepodobne na sledovanosti a pokrytí," píše Žive.sk.

„Televízia týmto svojim rozhodnutím nasleduje medzinárodné štandardy v televíznom vysielaní a pokračuje v trende skvalitňovania poskytovaných služieb divákom. V budúcnosti sa vysielanie bude orientovať na satelitný, káblový a IP TV príjem, ktoré umožňujú nielen sledovať televízne stanice v HD kvalite, ale zaisťuje aj prístup k Hbb TV, rôznym preview a archívnym záznamom a poskytuje aj množstvo ďalších služieb," píše Markíza v tlačovej správe.

Po odchode staníc Markízy budú zadarmo cez DVB-T dostupné programy Jednotka (HD), Dvojka (HD), JOJ, Plus, Wau, TA3, Lux a TV8.

Aktualizácia o stanovisko Towercomu: Towercom je pripravený nahradiť stanice Markízy v DVB-T