Jeseň v STV: Fargo, Marcin aj Bratislavské pondelky

Jeseň v STV: Fargo, Marcin aj Bratislavské pondelky Reprofoto RTVS

RTVS prináša na jeseň viacero noviniek aj dokumentárnu roadmovie.

 


Nedeľa večer na Jednotke bude patriť druhej sérii slovensko-českého seriálu Doktor Martin s Miroslavom Donutilom v hlavnej úlohe.

Novinkou je relácia Strom želaní, v ktrej bude televízia plniť želania detí. Moderátorom je Matej Sajfa Cifra. Do RTVS prichádza aj Eňa Vacvalová, ktorá bude s Danom Heribanom moderovať zábavnú šou Zlaté časy.

RTVS na jeseň odvysiela viacero koprdukčných formátov ako Učiteľka, Eva Nová, Vojtech, Agava. Zároveň sa na obrazovku dostanú viaceré diela filmovej klasiky, ktoré prešli digiálnou retušou - napríklad filmy Rysavá jalovica, Živý bič, Tri gaštanové kone, Červené víno.

 

Na obrazovku Jednotky sa vracia relácia Hudba Made in Slovakia, relácia o modernej hudbe s moderátorom Tomášom Hafnerom. Vysielať sa bude v premiére v sobotu pred obedom. Prvý diel bude o slovenskom raperovi Jánovi Strapcovi s umeleckým menom Strapo a Antonovi Suchotovi alias Tono S.

Pokračuje viacero formátov: talk šou Milana "Juniora" Zimnýkovala a Marcela Forgáča Nikto nie je dokonalý, zábavná relácia Milujem Slovensko s moderátorom Martinom Nikodýmom a kapitánmi tímov Adelou Banášovou a Danom Danglom, talkshow Petra Marcina Neskoro večer aj relácia Slovensko chutí.
Na obrazovke pribudnú ďalšie diely z dokumentárne cyklu Fetiše socializmu - V prvej časti s názvom Šoféri a ich riaditelia sa v troch autách, Tatre 603, Tatre 613 a Volge 24 stretnú bývalí šoféri a bývalí riaditelia televízie. „Rozprávajú sa o šoférovaní televízie a riadení limuzín. Alebo o šoférovaní limuzín a riadení televízie?" píše televízia.

Pondelok na Dvojke bude patriť inscenáciám. RTVS sa rozhodla oprášiť staré Bratislavské pondelky. Medzi prvými bude inscenácia režiséra Stanislava Barabáša z roku 1968 s názvom Krotká. Psychologická dráma nerovného manželstva starého majiteľa záložne a mladej dievčiny je natočená podľa novely F.M. Dostojevského. Na Dvojke bude pokračovať séria dokumentov o významných ženách s názvom Prvá a RTVS odvysiela aj cestovateľský film Trabantom z Austrálie do Ázie.

1. septembra večer bude mať premiéru dokumentárna roadmovie S tebou ma baví Slovensko. Televízny film rozpráva o tom, ako to dopadne, keď sa Tom - írsky študent a Gabika - slovenská herečka a vášnivá športovkyňa, rozhodnú spoločne precestovať Slovensko. Režisérmi sú Róbert Šveda  a dokumentarista Pavol Barabáš.

Na Dvojke pokračuje druhou sériou americký kriminálny seriál Fargo II.

Na jeseň pokračuje Večera s Havranom a pribudne viacero dokumentov k 60-tému výročiu televízie. Medzi ne patrí Televízia za dverami - séria publicisticko-dokumentárnych relácií k 60. výročiu prvého vysielania Slovenskej televízie. „Relácia prináša formou neformálnych rozhovorov (počas „prechádzky" priestormi STV, ale aj súvisiacimi exteriérovými lokalitami) s tvorcami konkrétnu televíznu profesiu, zaspomíname na významné televízne osobnosti a ich televízne diela. V druhej polovici vkročíme do 13. archívnej komnaty STV, kde nám televízny škriatok pripraví prekvapenie k jubileu, ktorým upozorní na dôležité udalosti a prelomové obdobia v jej histórii," píše RTVS. Moderátorom relácie je archivár televízie Milan Antonič.