Televízne noviny budú mať staronovú moderátorskú dvojicu

Televízne noviny budú mať staronovú moderátorskú dvojicu Foto: Markíza

Markíza dnes oslavuje 20 rokov od začiatku vysielania.

 


Pri tejto príležitosti upravila svoj program aj svoju stránku. Dnes večer pripravila špeciálny program a na retro webe prináša aktuality spred 20 rokov – napríklad informáciu o tom, že poslanec Cuper navrhuje, že ženy by nemali jazdiť v ľavom pruhu, alebo článok Revolúcia v platení! Bankomatovou kartou sa bude platiť aj v obchodoch.

 

Televízne noviny dnes bude moderovať dvojica Andrea Vadkerti a Vladimír Repčík, ktorí moderovali prvé Televízne noviny.
Vladimír Repčík bol neskôr po Pavlovi Ruskovi riaditeľom Markízy a Andrea Vadkerti pôsobila neskôr aj v RTVS a TA3.

Foto: Markíza

Markíza začala vysielať 31. augusta o 19:00. Za krátko sa stala jednotkou na trhu v sledovanosti ale hlavne v príjmoch za reklamu. Aj vďaka tomu, že získala od štátu licenciu na široké pokrytie územia a nemala žiadnu komerčnú konkurenciu.
Úplne prvú reportáž, ktorú si mohli diváci pozrieť, bol krst televízie Markíza. "Spomínam si na to, že pri našom prvom vysielaní vlastne nič nešlo podľa plánu napriek tomu, že sme to starostlivo skúšali. Mesiac predtým sme vysielali do steny, štyrikrát za deň to isté vysielanie. Samozrejme, že sme chceli ohúriť," cituje dnes vtedajšiu šéfredaktorku Televíznych novín Stanislavu Benickú Markíza.

Foto: Markíza

V priestoroch bratislavskej Reduty novú televíziu pokrstili Juraj Kukura a Kamila Magálová po boku Pavla Ruska a herečky Zdeny Studenkovej. Inzeráty vtedy ohlasovali „Začiatok zábavy na Slovensku!" a „Konečne niečo iné!"
Na začiatku patrili medzi tváre Markízy aj Braňo Ondruš, dnešný politik Smeru, a Aneta Parišková, ktorá sa po neúspešnom vstupe do politiky po boku Pavla Ruska vrátila na televíznu obrazovku, ale do konkurenčnej televízie JOJ.
Športové noviny moderovali Jarmila Hargašová, Braňo Kríž a Michal Arpáš.

Foto: Markíza

Televízia sa snažila hlavne zabávať, čomu bola prispôsobená aj vysielacia štruktúra s mnohými zábavnými formátmi.

Inzerát televízie z roku 1997   Zdroj: Markíza

Medzi prvé vlastné formáty patril rodinný seriál s komediálnymi prvkami Silvánovci, kde hral Marián Labuda a Ľubo Gregor, neskôr bol jedným z hlavných kritikov televízie, o čom napísal aj knihu s názvom Za kulisou Markízy. Rasťo Piško mal bábkovo-satirickú šou Bravissimo, Milan Lasica a Július Satinský talkšou Všetci sú za dverami, Oliver Andrásy a Elena Vacvalová prišli do televízie s reláciou Aj múdry schybí a kabaretnú šou Telecvoking pripravovali hlavne Miro Noga a Štefan Skrúcaný.