Rada opäť potrestala Markízu za reportáž Zvláštne správanie lekára

Rada opäť potrestala Markízu za reportáž Zvláštne správanie lekára Reprofoto Markíza

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa dnes vrátila k reportáži o lekárovi spod Tatier, na ktorého redaktor zavolal políciu, aby mu dala fúkať.

 


Reportáž s názvom Zvláštne správanie lekáravtedy vyvolala pobúrené reakcie divákov, ktorí odsúdili správanie redaktora k lekárovi. Na radu prišlo viacero sťažností. Lekár totiž nebol opitý.

 

Viac: Na nevhodné správanie redaktora Markízy k lekárovi prišlo 77 sťažností

Ešte pred rokom dostala Markíza za reportáž sankciu – povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona v čase vysielania Televíznych novín. Markíza však oznam v požadovanom čase neodvysielala a tak dnes dostala neuposlúchnutie rozhodnutia už aj finančnú sankciu - pokutu 30 tisíc eur.

Odporúčame aj: Zápisnica zo zasadnutia RVR

Text oznamu, ktorý podľa rozhodnutia rady mala Markíza odvysielať:

„Televízia Markíza odvysielala dňa 31. 3. 2015 v programe Televízne noviny príspevok Zvláštne správanie lekára s témou údajného požitia alkoholu ordinujúcim lekárom. Príspevok spôsobom svojho spracovania zasiahol do ľudskej dôstojnosti zobrazeného lekára, a to najmä zverejnením údajov o jeho zdravotnom stave, prezentovaním nepreukázaných podozrení a opakovaním záberov zobrazujúcich ho ako osobu nespôsobilú vykonávať svoje povolanie. Z tohto dôvodu Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila Televízii Markíza sankciu odvysielať tento oznam o porušení zákona."