Po odchode z detského domova ju čakalo zneužívanie a násilie. Prichádza Pirko

Po odchode z detského domova ju čakalo zneužívanie a násilie. Prichádza Pirko Reprofoto z traileru

Nový slovensko-českého film Pirko prináša nevšedný pohľad do sveta detí bez rodičov, bez domova. Mnohé, tak ako Martina z filmu, naivné a plné očakávaní vstupujú do skutočného života za bránami "decáku". Vonku ich čaká neistota, bezradnosť, veľké sklamanie a často aj zneužívanie.

 

 

Film Pirko režisérov Lucie a Petra Klein Svobodových je inšpirovaný skutočnými osudmi zneužívaných dievčat z detských domovov.

Martina alias Shakira vyrástla v detskom domove. Svojich biologických rodičov nikdy nepoznala, jej predstavy o svete mala len z televíznych seriálov. Na deň osemnástych narodenín sa veľmi teší – pôjde z domova preč do vysnívaného života za svojou láskou – Romanom. Z domova odchádza s pár peniazmi v obálke, jednou taškou, amuletom od kamarátky na krku a hlavou plnou naivných predstáv. To, čo ju však čaká, si nepredstavila ani v najhoršom sne. Jej vysnívaných chlapec Roman nie je žiaden romantik, zatiahne ju do svojráznej partie a predá ju pasákom. Martina padá na úplne dno - nasleduje násilie, zneužívanie, drogy, bezmocnosť a útek.

„Snažili sme sa verne zachytiť faktické reálie, situácie, postavy, ale zároveň neskĺznuť k dokumentárnemu prepisu reality, vyvarovať sa falošného súcitu či príkras," hovorí autorka scenáru a tiež spolurežisérka Lucia Kein Svobodová, ktorá sa vo filme objaví aj ako herečka. Film vznikol na základe jej dlhodobého pátrania a sledovania života dievčat z detských domovov.

Film Pirko ukazuje na nepripravenosť detí z takýchto zariadení na život. Nevedia sa prispôsobiť a zaradiť – po dosiahnutí plnoletosti nemajú kam ísť, nevedia, ako žiť, nevedia si nájsť prácu. Stávajú sa veľmi často obeťami parazitných skupín, ktoré ich zneužívajú.

„Naším zámerom bolo natočiť film o dievčine, ktorú nezlomí ani pád na úplné dno, a zároveň autenticky zachytiť realitu odvrátenej strany života vo veľkom meste – so všetkou krutosťou, iróniou a čiernym humorom, ktorý k nej patrí."

Martinu alias Shakiru vo filme stvárnila herečka Dominika Zeleníková. Vo filme hrá napríklad aj Bolek Polívka ale aj mnoho nehercov. Titulnú pieseň zložil Rytmus, hudbu Ľubica Malachovská Čekovská.

Film Pirko vznikal 28 natáčacích dní v septembri až v novembri minulého roku na Slovensku a v Česku. „Jeho spracovaním sme chceli vzdať hold Americkej kinematografii
sedemdesiatych rokov, aj preto je natočený na sférické sklá vo formáte cinemascope," povedali spoločne Lucia a Petr Klein Svobodovi. Do kín prichádza 6. októbra. Predpremiéru mal na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch.

Réžia: Lucia a Petr Klein Svoboda
Kamera: Asen Šopov
Scenár: Lucia Klein Svoboda
Dramaturgia: Marek Epstein
Strih: Jan Daňhel
Hudba: Ľubica Malachovská Čekovská
Zvuk: Pavel Dvořák
Hrajú: Dominika Zeleníková, Tibor Kotlár, Viktória Šuplatová, Martin Finger, Tamás Gál, Boleslav Polívka, Lucia Klein Svoboda, Jan Plouhar, Štěpán Kozub, Rebeka Dzechová, Juraj Igonda, Tibor Šaraj