Televízny duel Clintonovej a Trumpa môže rozhodnúť voľby

Televízny duel Clintonovej a Trumpa môže rozhodnúť voľby Foto: CNBC

Prvý televízny duel pôjde už dnes v noci.

 

 

Polovica amerických voličov odovzdá v novembrových prezidentských voľbách svoj hlas Hillary Clintonovej alebo Donaldovi Trumpovi podľa výsledku televíznych debát, z ktorých tá prvá čaká hlavná uchádzača o Biely dom už dnes večer miestneho času (v utorok v 03:00 SELČ) na CNBC. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos, ktorého
výsledky boli dnes zverejnené.

Prvá televízna debata z USA pobeží v priamom prenose aj dnes v noci aj na ČT24, teda v utorok 27. septembra od 3:00, zo záznamu potom ešte ten istý deň od 10:30 a od 23:10.

Tridsaťdeväť percent opýtaných uviedlo, že debata demokratickej kandidátky Clintonovej a jej republikánskeho soka Trumpa ich rozhodovanie nijako neovplyvní. Jedenásť percent nemá názor a chce si ho urobiť až v priebehu záverečnej fázy prezidentskej kampane.

Okolo 72 percent opýtaných si želá, aby moderátor do debaty kandidátov zasiahol, ak niektorý z nich použije zjavne nepravdivý argument. Túto požiadavku cez víkend vzniesol volebný štáb Clintonovej v reakcii na obavy, že Trump sa bude správať nekorektne a nebude váhať s použitím "podpásových" výrokov.

Viac ako 60 percent Američanov si želá "civilizovanú" debatu a nestojí o vzájomné urážky kandidátov. Hlavnými témami by podľa prieskumu mala byť ekonomika a zamestnanosť.

Podľa iného prieskumu (preferencií) od Reuters/Ipsos vedie celoštátne Clintonová nad svojím súperom zhruba o štyri percentuálne body a náskok má aj v niekoľkých dôležitých štátoch, ktoré podľa analytikov môžu rozhodnúť o výsledku. K takýmto štátom odborníci radia najmä Ohio a Severnú Karolínu.

Dnešnú debatu bude hostiť Univerzita v Hempsteade, ktorý leží na ostrove Long Island východne od New Yorku. Diskusia bude rozdelená do šiestich blokov po zhruba 15 minútach. Vždy dva bloky budú venované jednej z troch hlavných tém: smerovanie Ameriky, zápas o prosperitu a bezpečnosť Ameriky.