Markízu potrestali - za nerovný prístup ku kandidujúcim stranám

Markízu potrestali - za nerovný prístup ku kandidujúcim stranám Reprofoto Markíza

Rada si posvietila na predvolebné vysielanie v televízii Markíza.

Upozornenie na porušenie zákona dostala včera televízia Markíza v súvislosti s vysielaním príspevku Voľby 2016: Prieskum dňa 19. 1. 2016 v programe Televízne noviny. Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu televízia porušila ustanovenie zákona o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov.

V spomínanej reportáži Markíza odvysielala výsledky prieskumu agentúry Polis pre agentúru SITA.
Vo voľbách kandidovalo 23 politických subjektov, no nie všetky boli v príspevku rovnako spomenuté.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia RVR

V príspevku boli zverejnené volebné preferencie 10 politických subjektov. Zvyšných 13 politických subjektov nebolo v príspevku menovite spomenutých a neboli pri nich uvedené informácie o konkrétnom percente hlasov, ktoré by získali. Bola uvedená len spoločná grafická informácia, kde boli tieto strany označené ako „Iné strany" s počtom preferencií 2,7 %. Taktiež absentovala informácia o tom, na akej vzorke respondentov sa uvedený prieskum vykonával, píše kancelária rady.

Podľa rady mali byť zverejnené všetky dostupné informácie o prieskume a zverejnené by mali byť výsledky preferencií všetkých politických subjektov kandidujúcich vo voľbách.

Markíza s tým nesúhlasí. „Ak by vysielateľ bol vždy a za každých okolností povinný informovať aj o politických subjektoch so zanedbateľnými preferenciami, tieto informácie by v konečnom dôsledku zahltili spravodajské a politicko-publicistické programy," napísala televízia v stanovisku pre radu.