Hackeri napadli volebné systémy 20 amerických štátov

Hackeri napadli volebné systémy 20 amerických štátov Ilustr.foto: Google

Hackeri v posledných niekoľkých mesiacoch napadli systémy slúžiace na registráciu voličov vo viac ako dvadsiatich amerických štátoch.

S odvolaním sa na zdroj z Federálneho ministerstva vnútornej bezpečnosti o tom dnes informovala agentúra AP.
Devätnásť štátov tento týždeň požiadalo rezort o pomoc pri zabezpečení volebných systémov proti kybernetickému útoku.

Americké tajné služby už skôr vyjadrili obavy, že by sa hackeri mohli pokúsiť narušiť novembrové prezidentské a parlamentné voľby v Spojených štátoch.

Podľa riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho sa úrad sústreďuje predovšetkým na hrozbu vychádzajúcu od ruských hackerov. FBI už v auguste upozornila, že sa neznámi páchatelia dostali k voličským zoznamom v dvoch amerických štátoch - v Illinois a Arizone.

Informácie o hackerských útokoch vyvolali obavy, že by mohlo dôjsť k narušeniu dôvery Američanov v regulárnosť novembrových volieb. Obavy zo zmanipulovania hlasovania pred časom vyjadril aj republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump.

Úrady aj odborníci na kybernetickú bezpečnosť ale ubezpečujú, že je takmer nemožné, aby hackeri ovplyvnili výsledky hlasovania, pretože volebné systémy sú silne decentralizované a väčšinou nie sú ani pripojené k internetu.