Debatu plnú vzájomného obviňovania vyhrala Clintonová

Debatu plnú vzájomného obviňovania vyhrala Clintonová Reprofoto Sky News

Tretiu a poslednú debatu kandidátov na prezidenta Spojených štátov vyhrala demokratka Hillary Clintonová. Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov, v ktorom 49 percent respondentov označilo za víťazku niekdajšiu prvú dámu.

Trump získal podporu 39 percent oslovených a zvyšných 12 percent považuje zápolení za remízu.

Debata sa nezaobišla bez vzájomného obviňovania. Clintonová vyhlásila, že jej republikánsky sok by sa ako prezident mohol stať bábkou ruskej hlavy štátu Vladimira Putina. Trump zase demokratickú rivalku obvinil z toho, že chce otvoriť americké hranice prisťahovalcom a že stojí za obvineniami zo sexuálneho obťažovania, ktoré proti nemu vznieslo niekoľko žien. Republikánsky kandidát počas rozpravy odmietol sľúbiť, že v prípade prehry uzná výsledok prezidentských volieb.

"Poviem to, až to príde. Zatiaľ vás ponechám v napätí, či výsledky volieb prijmem," povedal Trump. Tento zrejme najdiskutovanejší výrok sa po debate snažili niektorí spolupracovníci mierniť v obave, že definitívne odradí umiernenejšieho voliča, ktorého ich favorit potrebuje k víťazstvu. Súperov prístup označila Clintonová za desivý. "Takto demokracia nefunguje ... Vždy sme mali slobodné a férové ​​voľby. Vždy sme prijali výsledky, či sa nám páčili alebo nie. A to sa očakáva od kohokoľvek, kto sa zúčastňuje predvolebnej debaty," reagovala.

Trump niekoľkokrát otvoril tému manipulácie. V tejto súvislosti hovoril nielen o voľbách, ale aj o údajne podvodnej kampani demokratky, o obvineniach svojej osoby z nevhodného sexuálneho správania či o nadácii Clintonovcov. Demokratická kandidátka jeho výpady odmietla a vyhlásila, že Trump o podvodoch hovorí vždy, keď prehráva.

Vyhrotenú atmosféru priživili obaja kandidáti tým, že si na začiatku diskusie nepodali ruky. Rovnako sa zachovali aj na záver debaty, na rozdiel od predchádzajúcich televíznych duelov. Dusno v sále Nevadskej univerzity v Las Vegas začalo hustnúť skoro po začiatku prenosu, keď sa Trump a Clintonová dostali do sporu o to, či Rusko ovplyvňuje priebeh amerických volieb. Podľa Trumpa o tom neexistuje dôkaz, pokiaľ by to tak ale bolo, tak zasahovanie Moskvy i ďalších krajín odsudzuje. Putina pritom označil za toho, kto opakovane prekabátil Clintonovú. Tá varovala, že Kremeľ chce za amerického prezidenta najradšej bábku.