Ako dopadlo hlasovanie pri filme Verdikt v jednotlivých krajinách?

Ako dopadlo hlasovanie pri filme Verdikt v jednotlivých krajinách? Foto: RTVS

Drvivá väčšina divákov označila v hlasovaní mladého pilota za nevinného. Bolo by to možné v reálnom svete? Niektorí politici tvrdia, že nie.

 

 

 

Interaktívna filmová dráma Verdikt umožnila v pondelok večer divákom na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách rozhodnúť o vine, či nevine pilota, ktorý zostrelil unesené lietadlo sa 164 cestujúcimi na palube. Ústrednou postavou drámy je pilot nemeckej armády Lars Koch. Keď príde do centrály leteckej prevádzky hlásenie o únose lietadla na ceste z Berlína do Mníchova, je práve on jedným z dvoch pilotov stíhačiek, ktorí okamžite vyštartujú.

Airbus, ktorého únosca hrozí, že s ním vletí do zaplnenej mníchovskej Allianz Areny, v ktorej je 70 tisíc ľudí, obaja piloti dlhé minúty sledujú. Keď únosca nereaguje, Koch snaží sa lietadlo donútiť k zmene smeru. Padne aj varovný výstrel. Major Koch sa nakoniec navzdory príkazom nadriadených rozhodne lietadlo zostreliť. Všetkých 164 cestujúcich, vrátane detí, zomrie.

Súd potom stojí pred otázkou, či je Koch vrah, ktorý rozhodol o smrti mnohých nevinných ľudí, alebo naopak hrdina, ktorý ich ešte viac zachránil.
Diváci RTVS hlasovali za to, aby bol Koch nevinný. Koch bol potom v záverečnej scéne oslobodený.

Ako dopadlo hlasovanie v iných krajinách?

Nemecko
13,1 % vinný
86,9 % nevinný

Rakúsko
13,1 % vinný
86,9 % nevinný

Švajčiarsko
16 % vinný
84% nevinný

Slovensko
13% vinný
87% nevinný

Film sa súbežne vysielal aj v Českej republike na programe ČT2, českí diváci ale nehlasovali, televízia prebrala výsledok hlasovania z Nemecka.

Odporúčame aj: Verdikt sledovalo na Slovensku viac ako 100 tisíc divákov

Hlasovanie divákov vzbudilo medzi časťou nemeckých politikov rozruch, pretože - aj keď len vo fiktívnom procese - posvätilo konanie, ktoré je v Nemecku nelegálne. Spolková republika síce po útokoch z 11. septembra 2001 sprísnila protiteroristické zákony a dala v roku 2005 dokonca možnosť nariadiť zostrelenie civilných lietadiel, túto normu ale neskôr zrušil ústavný súd, podľa ktorého je nepredstaviteľné úmyselne zabiť nevinných ľudí, ktorí sa nachádzajú v bezvýchodiskovej situácii.