AT&T sa dohodla na prevzatí Time Warner, ktorá stojí aj za Markízou

AT&T sa dohodla na prevzatí Time Warner, ktorá stojí aj za Markízou Foto: Time Warner

Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T sa dohodla na prevzatí mediálneho konglomerátu Time Warner Inc. a dohoda by mohla byť oznámená ešte dnes.

Píše o tom denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informované zdroje. Cena má predstavovať viac ako 80 miliárd USD.

Fúzia by bola významným míľnikom v rýchlo postupujúcej integrácii odvetví médií, komunikácie a internetu.

Popredný americký telekomunikačný operátor by získal kontrolu nad káblovou televíziou HBO, spravodajským kanálom CNN, filmovými štúdiami Warner Bros a ďalšími mediálnymi aktívami. Time Warner je tiež hlavným akcionárom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní televíziu Markíza, českú televíziu Nova a ďalšie stanice.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump dnes vyhlásil, že ak bude zvolený prezidentom, plánované spojenie firiem neschváli. Podľa neho je to prípad mocenskej štruktúry, proti ktorej bojuje, a je príkladom príliš veľkej koncentrácie moci.

Správne rady oboch spoločností sa majú podľa zdrojov zísť ešte dnes, aby dohodu schválili. Prevzatie bude z polovice financovať hotovosťou a z polovice akciami.

V roku 2014 vedenie Time Warner odmietlo ponuku na prevzatie od spoločnosti 21st Century Fox, ktorá skupinu oceňovala na viac ako 75 miliárd dolárov.

Zdroje Reuters uviedli, že 21st Century Fox nemá v pláne svoju ponuku obnoviť.

V súčasnosti má Time Warner trhovú hodnotu okolo 70 miliárd dolárov, trhová hodnota AT&T dosahuje zhruba 232 miliárd dolárov. AT&T teraz expanduje v médiách a vlani napríklad kúpila prevádzkovateľa satelitného televízneho vysielania DirecTV za 48,5 miliardy dolárov.