Print this page

Fico označuje dva denníky za džihád Reprofoto TA3

Slizkí hadi, idioti, prostitútky, hyeny či dotieravý hmyz. Aj takto označil v minulosti premiér Robert Fico novinárov. Teraz si vymyslel pre dva denníky nové pomenovanie.


Včera vo videu na facebooku a dnes na tlačovej besede po zasadnutí Koaličnej rady nazval premiér denník SME a N džihád. Termín džihád je spájaný s islamským terorizmom, čo je dosť urážlivé pomenovanie, a to len za to, že sa premiérovi nepáči, že tieto médiá písali o podozrení z korupcie pri čerpaní prostriedkov z eurofondov.

„Je neskoro povedať do médií - najmä nejakému džihádu v denníku Sme alebo v denníku N - že niekto nejaký úradník od nich niečo pýtal. Ak chceme bojovať proti korupcii, musíme bojovať v procese," povedal vo videu na facebooku Fico. Kritizoval, že jeden zo žiadateľov o príspevok z eurofondov naznačil po ukončení výberového konania informáciu, že člen komisie žiadal úplatok. Podľa Fica to mal nahlásiť na polícii počas procesu.

„Ale ak niekto nie je úspešný a potom povie, že niekto odo mňa niečo chcel, povedzte nám, na čo nám to je? Je to dobré akurát na to, aby džihád v SME a v Nku útočil na vládu a na všetkých ostatných, ktorí sú tu!" povedal na tlačovke Fico a v kritike novinárov pokračoval.

"Majte prosím aj vy nejakú mieru úcty k tomu, akú mieru dôveryhodnosti Slovenská republika požíva. Nemôžte len tak hocijaký brept, hocijakú blbosť zverejniť... Prosím, neprehlbujte svojim neprofesionálnym spôsobom vnímanie korupcie na Slovensku. A robíte to. Komisia často číta to, čo píšete, a berie to, ako hotovú vec," povedal Fico.

Od novinárov požaduje premiér "nejakú mieru úcty", no na ich otázky, ako tradične, neodpovedal. Rovnako na otázky novinárov neodpovedal na tlačovej besede ani prítomní predseda parlamentu Andrej Danko a podpredseda parlamentu Béla Bugár.
Je to tiež istý postoj predstaviteľov moci a "miera úcty" k vysvetleniu kauzy čerpania prostriedkov eurofondov.