Blog Miroslavy Kernovej: Denník Plus Jeden deň bojuje za slaninu Penty

Blog Miroslavy Kernovej: Denník Plus Jeden deň bojuje za slaninu Penty Foto: Omédiách.com

 Naša slanina je v poriadku, hlási titulok Plus Jeden deň.

 

Na stránkach Plus Jeden deň pravidelne vychádzajú PR články tvariace sa ako bežné spravodajstvo, ktoré promujú aktivity alebo produkty spoločností finančnej skupiny Penta. Penta vlastní aj vydavateľstvo News and Media Holding, ktoré vydáva aj Plus Jeden deň. Len nedávno to bol článok, promujúci nemocnicu v Michalovciach, či ich lekárne, reality, poisťovnňu.

Tento týždeň poslúžil denník na krízovú komunikáciu firmy Mecom Goup, ktorá patrí tiež do rodiny Penty. V článku s názvom "Naša slanina je v poriadku" vyriešil denník hneď tri boľačky firmy.

Reprofoto denníka PLus Jeden deň/Omédiách.com

V úvode dal denník priestor spoločnosti Mecom najprv na jednostrannú obhajobu v aktuálnej kauze listéria. Regionálna a veterinárna správa totiž zistila, že v závode spoločnosti Mecom Group v Humennom sa v dvoch vzorkách slaniny vyskytla baktérie Listeria monocytogenes. V článku redaktorka Daniela Pirschelová prináša vyjadrenie výrobného riaditeľa Mecomu, ktorý si myslí, že listéria sa do ich výrobku dostala druhotným zásahom, popisuje aj to, aké opatrenia podnik prijal.

V texte sa redaktorka vracia aj k nedávnej kauze spišských párkov. Spotrebiteľský test , ktorý zverejnila Asociácia spotrebiteľov SR, ukázal, že ani párky Mecomu nedodržujú stanovenú receptúru. Redaktorka dala priestor len generálnemu riaditeľovi Mecomu Ladislavovi Čechovičovi, ktorý test spochybnil: „Odborná stránka testovania nebola v poriadku, rovnako ani interpretovanie výsledkov. Garantujem, že do našich produktov nepridávame sóju ani farbivo E120 známe ako košenila, ktoré naša spoločnosť pri výrobe spišských párkov vôbec nepoužíva."

Do tretice redakcia poskytla priestor spoločnosť Mecom Group, aby sa posťažovala, že ich údajne "vydiera organizovaná skupina, ktorá sa spoločnosti vyhráža uverejnením nepravdivých informácií o výrobkoch", za ktorou majú byť podľa Mecomu Group bývalí príslušníci SIS. „Spoločnosť chce preto podniknúť právne kroky proti organizovanej skupine páchateľov. Tí majú vystupovať v mene bývalého obchodného partnera Mekom Ukrajina a chcú dosiahnuť vyplatenie štyroch miliónov eur," cituje redaktorka riaditeľa Čechoviča. Ani v tomto prípade názor druhej strany redakcia neponúkla.

Ako je už tradíciou v Plus Jeden deň, denník nezverejnil upozornenie na vlastný konflikt záujmov, že vydavateľstvo denníka a Mecom Group majú spoločného majiteľa - spoločnosť Penta.