Print this page

Nemocnica a rodina popreli informáciu Nového Času o smrti dievčaťa, ktorá spadlo z reštaurácie UFO Reprofoto NC

Denník Nový Čas v dnešnom tlačenom vydaní a na webe prišiel s článkom o tom, že dievča, ktoré spadlo z reštaurácie UFO z mosta nad Dunajom, zomrelo. Nie je to pravda. Rodina a nemocnica to dementovali. Nie je to jediná veľká chyba v dnešnom vydaní.

V článku Študentka z Nových Zámkov cestovala za smrťou 90 km: Johannka († 16) po páde z reštaurácie UFO zomrela Nový Čas napísal, že „pád z 90-metrovej výšky síce prežila, no neskôr na následky zranení zomrela…. V piatok svoj boj o život definitívne prehrala.“ Redakcia žiaden zdroj tejto informácie v článku neuviedla. Cez víkend hovorkyňu nemocnice nikto z Nového Času nekontaktoval. Nový Čas si však dal námahu s tým, že „zisťoval, prečo študentka nebola cez deň v škole a čo predchádzalo tragédii“ a urobil aj k textu infografiku.

Nepravdivú informáciu prebrali od Nového Času niektoré ďalšie médiá. Napríklad český bulvárny web extra.cz.

Nemocnica aj rodina informácie o smrti dievčaťa dementujú.

„Národný ústav detských chorôb a rodina maloletej pacientky, ktorá utrpela polytraumu v dôsledku pádu z výšky, v snahe zabrániť šíreniu nepodložených informácií, vydávajú nasledovné spoločné stanovisko:  Zdravotný stav pacientky je stabilizovaný, je pri vedomí a komunikuje,“ napísala pre Omediach.com hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

„Prosíme o trpezlivosť a rešpektovanie mimoriadne náročnej situácie rodiny a rovnako lekárov a ostatného personálu kliniky, aby mohli nerušene vykonávať svoju prácu. Robia všetko preto, aby pacientke pomohli. V prípade zásadnej zmeny zdravotného stavu budeme verejnosť informovať.“  Rodina pacientky zároveň úprimne ďakuje lekárom a sestrám Národného ústavu detských chorôb a všetkým, ktorí sa na záchrane mladého života podieľali a podieľajú za profesionálny a empatický prístup.

Na to, že informácia nie je pravdivá, upozornil medzi prvými web Glob.sk.

Po tomto vyyhlásení Nový Čas na webe článok zmazal a v inom článku o páde napísal, že v pondelok priniesol chybnú informáciu a rodine aj známym Johannky sa ospravedlnil. "S informáciou o úmrtí Johannky prišla v nedeľu regionálna redaktorka, ktorá zodpovednému editorovi daný fakt dokladala troma nezávislými zdrojmi. Ako sa o pár hodín ukázalo, zdroje neboli dôveryhodné, a situácia bola v redakcii vyhodnotená chybne. Za článok sme sa ihneď ospravedlnili rodine aj čitateľom, celá situácia nás hlboko mrzí a s redaktorkou sme po fatálnom zlyhaní ukončili spoluprácu," reagovala pre Omediach.com šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová.

Po celom Slovensku sú dnes celý deň v stánkoch noviny, v ktorých píše Nový Čas o tom, že dievča zomrelo.

AKTUALIZÁCIA 28.5.: Ospravedlnenie zverejnil denník nasledujúci deň, v utorok, aj v novinách.

V dnešnom vydaní má denník aj ďalšiu veľkú chybu. Na titulke ale aj v článku medzi víťazov eurovolieb dali aj Jozefa Mihála, ten však vo voľbách neuspel.