Print this page

Fico nemá pravdu. Je dôležité, aby verejnosť vedela o flirtujúcom telefonáte Danka so Zsuzsovou Foto: Facebook Andreja Danka

„Ja asi spôsobím revolúciu, ale čo je zlé na flirtovaní s neznámou ženou na nete? Flirtujeme, píšeme si a čo? Glváč aj Danko majú za ušami onakvejšie ekonomické kauzy, ale pranierovať ich za flirt na nete ich naozaj nebudem,“ napísal bratislavský župan Juraj Droba na faceboooku, keď médiá zverejnili nahrávky rozhovorov medzi Andrejom Dankom a Alenou Zsuzsovou, ktoré sa našli u Mariana Kočnera. Neskôr status zmazal.

Emotívnejšie reagoval Robert Fico. Podľa neho zverejnenie tejto komunikácie je "totálne ohrozenie demokracie" a "médiá brutálnym zásahom do súkromia predsedu parlamentu prekročili všetky hranice!" V nahrávkach podľa Fica "nie je nič, čo by bolo dôležité pre verejný záujem.“

Ani Fico ani Droba nemajú pravdu. Možno nie je až také dôležité flirtujúci rozhovor medzi Dankom a Zsuzsovou počuť (Altuality.sk, noviny.sk, Markíza, a čiastočne aj SME nahrávku zverejnili. Napríklad Denník N a .týždeň nahrávku mali, ale jej audiozáznam nezverejnili, ale o nej napísali*). Ale informácia, že komunikácia prebehla a vlastnil ju niekoľko rokov Marian Kočner, je dôležitá a médiá urobili správne, že o nej informovali. V žiadnom prípade to nie je "nič", ako sa snaží zľahčovať Fico. 

Podrobnosti: Fico zverejnil video, v ktorom sa zastal Danka a zaútočil na médiá (VIDEO)

Samozrejme, každý môže flirtovať a telefonovať s kým chce a o čom chce, aj Danko. No jeho rozhovor mal v mobile niekoľko rokov Kočner, ktorý predstavuje vážne bezpečnostné riziko, Zsuzsová bola Kočnerova volavka. Téma nočného videa Fica nemala byť o tom, ako chudák Danko si už nemôže ani na facebooku s niekým zaflirtovať. Ale mal od svojho partnera vo vláde žiadať verejné vysvetlenie, či bol alebo nebol vydieraný Kočnerom a či sa počas verejnej funkcie rozhodoval na základe manipulácií Kočnera?

Naviac, Danko nie je súkromná osoba - je verejný a dokonca, ako veľmi rád o sebe hovorí, ústavný činiteľ a ako taký musí zniesť aj vyššiu mieru zásahu verejnosti a médií do jeho súkromia. Pretože práve táto komunikácia je ukážkou, keď jeho súkromie môže mať vplyv na jeho verejné rozhodnutia. A, mimochodom, od človeka v jeho postavení sa očakáva, že pozná bezpečnostné riziká komunikácie na sociálnych sieťach s neznámou osobou.

Ďašia vec, prečo je dobré, že médiá o nahrávke informovali je to, že dosvedčili politika, že klamal. „Ja neviem, či mi niekto písal, alebo ma kontaktoval. Mne meno Zsuzsová nič nehovorí,“ reagoval v lete Danko na otázky novinárov.

Aktualizácia o vyjadrenie Andreja Danka (11:45): Moju komunikáciu so Zsuzsovou považujem za bezvýznamnú

*Dáta získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov, ktorá ich odovzdala novinárom, ktorí o nahrávke v utorok informovali. Medzi nimi aj manžel autorky blogu - redaktor Denníka N Miro Kern.