Print this page

Fico zmanipuloval vyjadrenie Kisku, ktoré šíri v predvolebnom videu (VIDEO) Reprofoto Facebook Robert Fico

Predseda Smeru Robert Fico v predvolenom období nešetrí nekorektnými spôsobmi. Pokračuje v konfrontačnom a agresívnom štýle kampane, kde využíva manipulácie.

Svojmu politickému rivalovi Andrejovi Kiskovi vložil do úst vyjadrenie, ktoré nikdy nepovedal, a medzi ľudí pustil video, v ktorom ho za toto účelovo zostrihané “vyjadrenie“ kritizuje a vyzýva na telelvízny duel.

Pán Kiska by na Slovensku privítal tisíce migrantov. Pre mňa sú na prvom mieste slovenské rodiny, pracujúci a dôchodcovia,“ píše Fico na facebooku k videu, v ktorom hovorí: „Pán Kiska, asi pred týždňom ste mali v televízii vyjadrenie, že v prípade účasti vo vláde by ste privítali na Slovensku stovky, možno tisíce migrantov."

Kiska však nič také o migrantoch nepovedal. "Môj názor poznáte. Som absolútne proti. Títo ľudia by na Slovensku ohrozovali bezpečnosť našich občanov, vytvárali by možno moslimské komunity, ktoré by kompletne menili charakter štátu," pokračoval v predvolebnom videu predseda Smeru. K tomu pripojil zostrihané vyjadrenie Kisku z relácie Na telo.

Porovnajte si zostrih vyjadrenia Kisku vo videu Fica a originálne vyjadrenie v relácii Na telo:


Vyjadrenie Kisku začína cca 2:10:

Kiska v relácii Na telo 19. januára nehovoril, že chce pozvať migrantov, ale reagoval na otázku diváka, ktorý sa ho pýtal na jeho vyjadrenie z roku 2015.

Moderátor Michal Kovačič: „Ján sa pýta - chcem sa opýtať pána Kisku, či si nemyslí, že moderný štát z nás spravia migranti, ako to povedal v jednom rozhovore, kde povedal, citujem: ‚Musíme ukázať, že sme moderný a vyspelý štát a prijať pár tisíc migrantov‘.“

Andrej Kiska: „Určite som nepovedal migrantov, nikdy som nepoužíval slovo migranti, používal som slovo utečenci. Hovoril som o tom, že je našou morálnou povinnosťou ako úspešnej skutočne úspešnej krajiny pomôcť zopár stovkám, možno tisíckam ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a násilím*. Tak, ako tu prišlo tých 120 asýrskych kresťanov z Iraku, tak takto pomôcť, ukázať, že tak ako od nás utekali desiatky tisíc ľudí na Západ, tak teraz prijať zopár ľudí, podľa mňa našou morálnou povinnosťou je, tých, čo utekajú pred vojnou a násilím.“

*Fico si vybral len text označený červeným a zaradil si ho do kontextu, aký sa mu hodil.

Vyvolávanie strachu z migrantov využíval Smer aj v kampani pred voľbami v roku 2016. Fico v tom pokračuje opäť - ale primitívnejšie, pomocou manipulácií, prekrúcania faktov,  podobne, ako to robia dezinformačné stránky či kotlebovci.

Podvečer pridal ďalšiu nahrávku o migrantoch a Kiskovi, kde nezabudol spomenúť aj Sorosa.

Aktualizácia: Kiska prijal Ficovu výzvu ísť do televízneho duelu, dal si však podmienku (VIDEO)