Print this page

Člen vedenia RTVS si v správach spropagoval svoju pesničku (VIDEO) Reprofoto RTVS

Šéf marketingu RTVS predviedol učebnicový príklad konfliktu záujmov a zneužitia pozície vo verejnej funkcii. Ako šéf marketingu využil RTVS na marketing vlastnej piesne.

 RTVS v utorok v hlavných správach odvysielala rozhovor redaktorky Barbory Škulovej s Richardom Jajcayom o tom, že pre Vidiek napísal text novej piesne. RTVS Jajcaya opakovane uviedla ako gitaristu, autora hudby a textu. To, že je v RTVS riaditeľom marketingu, sa však už v príspevku nikde neobjavilo.

Správy RTVS 28.4.

„My sme sa minulý rok v septembri stretli v Slovenskom rozhlase s Bobanom Markovičom a jeho orchestrom, a povedali sme si, že spolu niečo vyskúšame spraviť. A dlho sa nič nedialo, a keď prišla táto čudná doba, v ktorej žijeme, sme zistili, že po večeroch a cez víkend my nemáme čo robiť, tak sme si povedali, tak keď nie teraz, tak nikdy,“ povedal Jajcay v príspevku.

Pieseň odpromovala v pondelok aj moderátorka RTVS Petra Bernasovská v Rádiu Slovensko, kde mala novinka premiéru, a aj na sociálnych sieťach RTVS. Všade bez uvedenia funkcie Jajcaya:

Pesničku vopchali aj do Dámskeho klubu, v ktorej opäť uviedli Jajcaya len ako gitaristu a textára.

V RTVS tak zneužili verejnoprávny priestor na skryté promo súkromných aktivít člena vedenia.

Podľa zákona o verejnej službe zamestnanec je povinný zdržať sa konania, ktoré by mohlo viesť k rozporu záujmov, nesmie zneužívať výhody vyplývajúce z výkonu práce vo verejnom záujme - mimochodom Jajcay sa v správach pochválil, že minulý rok sa v Slovenskom rozhlase s Bobanom Markovičom dohodol, že niečo" vyskúšajú spolu spraviť". Rovnako sa podľa zákona má zdržať všetkého, čo by mohlo ohroziť dôveru v nestrannosť a objektívnosť konania a rozhodovania.

Promo súkromných aktivít programovým pracovníkom a aj všetkým pracovníkom, ktorí so sekciou programu spolupracujú, zakazuje aj interný štatút RTVS, podľa ktorého je neprípustné, aby zamestnanec spájal programové pôsobenie pre RTVS a v RTVS so svojou činnosťou v obchodných spoločnostiach, resp. so svojou podnikateľskou činnosťou.

Na otázky, prečo RTVS spropagovala svojho riaditeľa marketingu, prečo neuviedla jeho funkciu pri mene a kto rozhodol o zaradení príspevkov do vysielania, hovorkyňa Erika Rusnáková a ani šéf spravodajstva Vahram Chuguryan zatiaľ neodpovedali.