Reportáž o podozrení z plagiátorstva Kalavskej dostala v RTVS stopku, šéfka Reportérov bola odvolaná (VIDEO)

Reportáž o podozrení z plagiátorstva Kalavskej dostala v RTVS stopku, šéfka Reportérov bola odvolaná (VIDEO) Foto: RTVS

V RTVS sa závažné investigatívne reportáže len tak ľahko na obrazovku nedostanú.

V pondelok mala RTVS odvysielať ďalšie vydanie Reportérov, na ktoré už v piatok v predstihu zverejnila redakcia na facebooku upútavku. Reportérov a reportáž Lýdie Kokavcovej o podozrení z plagiátorstva pri dizertačných prácach exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej a jej školiteľa Juraja Bencu nakoniec RTVS neodvysielala.

V doktorandskej práci bývalej ministerky zdravotníctva redaktorka našla dvanásť strán, ktoré boli celkom zhodné s textom v doktorandskej práci jej školiteľa-špecialistu Juraja Bencu.

Benca odovzdal prácu v apríli, Kalavská o päť mesiacov neskôr. Na rovnakých stranách boli aj rovnaké chyby a preklepy. Práce dala redaktorka posúdiť odborníkom a požiadala o stanovisko oboch menovaných. Oslovila napríklad aj Soňu Ftáčnikovú, národnú poradkyňu pre etiku vo vede, ktorá povedala, že na spomínaných stranách našla 12 chýb, preklepov, ktoré boli úplne rovnaké. To podľa nej nemôže byť náhoda a že z toho jednoznačne vyplýva, že to bolo okopírované a že otázka je, kto kopíroval koho. Kto je plagiát.

Kalavská aj Benca podozrenia z plagiátorstva odmietli, zakrátko obe práce z knižnice zmizli. Pri pátraní po zdrojovaní redaktorka natrafila aj na na viacero ďalších porušení pravidiel citovania, publikovania pri odborných prácach či skriptách zo strany vysokej školy Sv. Alžbety. Spomínali sa napríklad aj publikácie s chybným či neexistujúcim ISBN a fakt, že vysoká škola zabránila v roku 2009 Akreditačnej komisii skontrolovať procesy inaugurácie profesorov.  

Aj rádio Expres v roku 2017 upozornilo na zvláštne nezrovnalosti na VŠ sv. Alžbety, o tom, ako škola zavádzala lekárov, ktorí si zaplatili za štúdium a očakávali v zahraničí uznávaný titul.

Reportáž pripravovala redaktorka Kokavcová niekoľko týždňov s prestávkami od júna. O jej zaradení šéf spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan vedel, s reportážou mal problém, že takáto téma nie je vo verejnom záujme a má sa riešiť "systémovo", nie na príkladoch jednotlivcov. 

A hoci to v Reportéroch nebolo zvykom, požiadal od redakčného tímu scenár, s ktorým redaktorka meškala.

Reportáž sa v pondelok neodvysielala, RTVS odvysielala namiesto nej reprízu relácie „Ďakujeme, Slovensko“.

Podľa našich informácií reportáž v stave, ako bola pripravená, odvysielaná nebude. V utorok sa šéf RTVS Jaroslav Rezník stretol s redaktormi Reportérov a oznámil im, že nedodržali termíny so scenárom a aj to, že zástupca právneho odboru odvysielanie reportáže neodporúča. Podľa informácií Omediach.com to nie je v RTVS neobvyklé, podobne neodporúčal odvysielať napríklad reportáž o Jankovskej či reportáž o únose Vietnamca.

Zároveň bola včera odvolaná šéfka Reportérov Katarína Začková, ktorá bola poverená vedením redakcie ako tímlíderka pred niekoľkými mesiacmi. Na pozícii ju nahradil Peter Nittnaus, ktorý v RTVS pôsobí na pozícii vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky.
 
"RTVS razantne odmieta akékoľvek podozrenia z možnej cenzúry alebo zásahu tretích strán v rámci vysielania spravodajstva a publicistiky, píše v stanovisku pre Omediach.com RTVS.

"Rovnako ako v iných médiách, aj v RTVS si ctíme dodržiavanie vysokých novinárskych štandardov. Aby ich bolo možné dodržiavať, v rámci Sekcie spravodajstva a publicistiky sú nastavené interné kontrolné procesy, ktoré majú zabezpečiť vyváženosť, nestrannosť a objektivitu príspevkov zaradených v spravodajských a publicistických reláciách. V prípade spomínanej reportáže interné kontrolné procesy, ktorých základom je stanovisko právneho oddelenia RTVS, ukázali, že reportáž v súčasnej podobe nespĺňa novinárske štandardy, ktoré sú základom objektívnej reportáže. Z tohto objektívneho dôvodu je nutné túto reportáž dopracovať tak, aby sme predišli možnému spochybneniu reputácie RTVS  v rámci objektívnosti spravodajstva a publicistiky."

Odporúčame aj: Vedenie RTVS odstrihlo redaktorov Reportérov od oficiálnej stránky relácie (VIDEO)

Redaktorka Lýdia Kokavcová si za reportážou stojí

Čo hovoríte na neodvysielanie reportáže?

Mrzí ma to predovšetkým vo vzťahu k účinkujúcim. Vystúpili pred kamerou, aby upozornili na problémy pri získavaní vedecko-pedagogických titulov, no manažment RTVS rozhodol, že ich stanoviská v tejto podobe nezverejní. Nie som si vedomá porušenia žiadnych štandardov. Novinársku prácu v televízii robím už takmer pätnásť rokov a viem, čo znamená vyváženosť a objektivita vo verejnoprávnom priestore.

Ste ochotná reportáž prerobiť?

Prepracovanie reportáže alebo jej časti patrí k bežnej praxi novinára. V tomto prípade však navrhované zmeny odpútavajú pozornosť od podstaty, a tým sú pochybenia v konkrétnych situáciách pri získavaní titulov. Som názoru, že vo verejnom záujme je upozorňovať na prešľapy, a nie ich relativizovať.