Print this page

Ľuboš Blaha vedome šíri zmanipulovanú fotografiu Zuzany Čaputovej (FOTO) Fotografia ČTK a zmanipulovaná fotografia agentúry ČTK

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha sa opäť na facebooku predviedol a ukázal, že jeho hlavnými prostriedkami politického boja sú akurát hoaxy a primitívne urážky.

Na sociálnych sieťach sa už minulý týždeň šírila zmanipulovaná fotografia prezidentky Zuzany Čaputovej zo stretnutia s českým prezidentom Milošom Zemanom, na ktorej sú ústa prezidentky upravené do grimasy. K fotke je pripojený text o zhnusenom výraze tváre slovenskej prezidentky na tohtoročnom stretnutí prezidentov V4, ktorý pobúril Čechov.

V skutočnosti fotka vznikla pred dvoma rokmi - zo stretnutia prezidentky s Milošom Zemanom v roku 2019 - a výraz tváre prezidentky bol iný.

Na fotomontáž upozornila v utorok agentúra AFP, prostredníctvom factchekingu a aj samotná agentúra ČTK, ktorej fotograf je autorom fotky.

„Fotografia, ktorú vyhotovil 2. októbra 2019 na zámku v Lánoch fotoreportér ČTK Vít Šimánek, bola zmanipulovaná. Prezidentka Čaputová má na upravenej fotografii výrazne pozmenené kútiky úst a v prípade prezidenta Zemana bol úpravou zväčšený podbradok. Fotografia, ktorá koluje po sociálnych sieťach nezachytáva skutočný výraz Zuzany Čaputovej tak, ako bol zaznamenaný a je dostupný vo Fotobanke ČTK,“ povedala pre AFP Radka Marková, šéfredaktorka spravodajstva ČTK.

„Upravená fotografia zo stretnutia prezidentov V4 nezodpovedá realite. Takúto manipuláciu považujeme sa poľutovaniahodnú,“ povedal pre AFP hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Odporúčame aj: Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Hoax dnes využil Blaha

Dnes, v stredu, 24 hodín po upozornení agentúr na fotomontáž, podpredseda strany Smer Ľuboš Blaha k svojmu statusu, v ktorom s primitívnym slovníkom a sexistickými urážkami útočí na prezidentku, pripojil práve túto zmanipulovanú fotku.

Keď ho následne Denník N upozornil, že šíri zmanipulovanú fotografiu, Blaha reagoval výsmešným komentárom.

Zmanipulovanú fotku pri svojom statuse Blaha ponechal a šíri ju ďalej. Len za prvé dve hodiny od zverejnenia mala od Blahu viac ako tisíc zdieľaní.