Print this page

Kauza reportáže RTVS o smrti učiteľky odhalila žalostný stav fungovania spravodajstva RTVS Ilustr. foto RTVS

Ani po šiestich dňoch sa RTVS nedokázala ospravedlniť.

Reportáž, v ktorej RTVS spojila úmrtie učiteľky s očkovaním vakcínou AstraZeneca, spôsobila na Slovensku nielen paniku, ale ukázala aj to, v akom žalostnom stave sa nachádza spravodajstvo verejnoprávnej RTVS.

Hoci je už takmer týždeň zrejme, že redakcia spravodajstva pri reportáži hrubo porušila zásady spravodajstva, doposiaľ sa RTVS nedokázala divákom vo vysielaní ospravedlniť a priniesť k zmanipulovanej reportáži slušné vysvetlenie.

V piatok (pred šiestimi dňami) RTVS odvysielala reportáž o úmrtí učiteľky po očkovaní, ktorou manipulatívnym spôsobom RTVS spochybnila očkovanie.

Podrobnosti: Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky

Informáciu RTVS prebrali mnohé médiá, dezinformačné weby, šírila ako hoax, vyvolala u mnohých paniku. Mnoho prihlásených sa z očkovania odhlasovali, ako dôvod uvádzali práve informácie z reportáže RTVS, iní, ktorí sa chceli očkovať, váhajú.

Autorky reportáže nepriniesli stanovisko kompetentných, zmanipulovali vyjadrenia, jedna z autoriek reportáže bola v konflikte záujmov, ako kamarátka obete. Proti reportáži sa verejne ohradilo ministerstvo zdravotníctva, polícia, Štátny ústav na kontrolu liečiv.

Ako sa zachovalo vedenie RTVS?

Šéf spravodajstva Vahram Chuguryan redaktorky na porade pochválil. Vo vysielaní neodznelo dlhé dni k vysvetleniu reportáže nič. Vedenie RTVS len poskytlo médiám stanovisko, že si za reportážou stojí, no kvôli vzniknutej „diskusii a rôznym reakciám“ sa teda rozhodli, že nechajú posúdiť reportáž Etickou komisiou RTVS.

Keď sa aj členovia internej etickej komisie (všetci jej ôsmi členovia) zhodli, že reportáž nie je v poriadku - že porušila Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS a to v ustanovení, ktoré prikazuje redaktorom zobrazovať udalosti "vecným neemotívnym spôsobom, s dôrazom na fakty" a ďalšie ustanovenie, ktoré zakazuje redaktorom konflikt záujmov - vedenie sa rozhodlo dať redaktorkám napomenutie a siahlo im na odmeny.

Dnes Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou oznámil, že z výsledkov pitvy vyplýva, že že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 a úmrtie nastalo na podklade viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním. Ani dnes však RTVS žiadne ospravedlnenie neodvysielala, len stručný oznam o výsledku pitvy a alibistickú vetu, že RTVS vo svojej reportáži upozornila, že "priama súvislosť s očkovacou látkou nie je potvrdená.“

RTVS  má naviac stále problematickú reportáž bez akéhokoľvek vysvetlenia zverejnenú na spravodajskom webe a v nezmenenej podobe ju šíri na facebooku, má už viac ako 2 tisíc zdieľaní.

Kauza reportáže je nielen ukážkou, ako ľahko zavádzajúca informácia môže ohrozovať ľudí, ale aj ukážkou toho, v akom žalostnom stave sa spravodajstvo RTVS pod vedením jej šéfa Vahrama Chuguryana nachádza.