Print this page

Ministerstvo po prevalení podvádzania sprísnilo registráciu na očkovanie Ilustr. foto NCZI

Systém online prihlasovania na očkovanie pretrvávajú. V poslednom období vyšli najavo viaceré prípady, keď sa na očkovanie prihlásili ľudia podvodne, aj takí, na ktorých ešte neprišiel rad. O množstve mladých ľudí, ktorí to dali "na Cibuľkovú" písal verejne Tomáš Szálay, riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja.

Čakáreň nie je vylepšením. Je to hrozná a škodlivá tuposť. Na Veľký piatok sme na očkovanie napozývali 300 ťažko zdravotne postihnutých?, ďalších 170 pacientov nám poslali zdravotné poisťovne na základe analýzy ich diagnóz?. Štát nám cez NCZI a Čakáreň poslal 2000 ľudí. Na rade mali byť päťdesiatnici (50+). Ale takmer tri štvrtiny (!) pozvaných boli mladší ako 50 rokov (priemerný vek 36)," napísal na facebooku Szálay, kde podrobne popísal ako jednoducho sa dal systém obísť.

Jednoduchý návod, ako obísť pravidlá koloval aj na internete.

Do prvej fázy sa mali prihlasovať len zamestnanci vybraných skupín, ktorí prichádzajú do kontaktu s nakazenými. Ide napríklad o zdravotníckych pracovníkov, terénnych sociálnych pracovníkov, či príslušníkov Ozbrojených síl, systém v podstate zaregistroval kohokoľvek, žiaden efektívny kontrolných mechanizmus, ktorí by platil na celom Slovensku neexistoval.

Ministerstvo v pondelok večer oznámilo, že sprísňuje registráciu očkovania v rámci 1. fázy, aby predchádzali podvádzaniu. "Ľudia, ktorí spadajú do tzv. Fázy č. 1, sa od dnešného dňa môžu prihlásiť do Čakárne štandardným spôsobom, termín však dostanú až po preverení údajov od zamestnávateľa, že skutočne spadajú do kategórie zamestnaní, ktoré sú definované vo Fáze č. 1. Zamestnanec vybranej profesie sa prihlási tak ako doteraz do Čakárne tu: https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia . Jeho zamestnávateľ následne kontaktuje ministerstvo zdravotníctva na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. . Odborníci z rezortu si následne vypýtajú potrebné údaje o zamestnancovi, kvôli jeho identifikácii a verifikácii údajov. Zamestnanec až po preverení dostane z Čakárne termín na očkovanie," píše ministerstvo.

Zmena, ktorá má zabrániť podvodnému očkovaniu, prichádza trochu neskoro - po niekoľkých mesiacoch od spustenia očkovania, keď stále mnoho starších a zraniteľných na očkovanie len čaká a mnohí sa už, žiaľ, nedočkali.