Print this page

Zrušenie očkovania pre 16 a 17-ročných mnohých pobúrilo, po statuse Matoviča ministerstvo obrátilo

Mladí ľudia vo veku 16 a 17 rokov, ktorí sa prihlásili na očkovanie a tieto dni sa mali ísť očkovať vakcínou Pfizer, sa očkovať ísť aktuálne nemôžu. V piatok neskoro večer im prišla SMS, že ich termín sa ruší a presúvajú sa späť do čakárne. SMS prišla tisíckam ľudí a vyvolala opäť vlnu sklamania a rozhorčenia. Rovnako ako pár dní predtým pobúrenie, že tínedžri predbiehajú tých, ktorí vakcínu potrebujú oveľa viac. V očkovacej stratégii riadenej ministerstvom zdravotníctva je to opäť ďalšie obrovské komunikačné a aj organizačné zlyhanie. (Lebo koho asi po celom Slovensku zoženú za pár hodín na zrušené miesta? Nebolo by jednoduchšie prihlásených aspoň na najbližšie dva-tri dni už zaočkovať, a potom upraviť kritéria?)
Neprofesionalita a chýbajúci systém sprevádza očkovanie od samého štartu - od "nič netušiacej" zaočkovanej Dominiky Cibulkovej, cez ruletu o život v boji o vyklikávanie termínov pre starších príbuzných na neustále padajúcom webe, cez absolútne zlyhanie očkovacej stratégie pre zdravotne ťažko postihnutých a ľudí bez internetovej gramotnosti a aktuálne po túto náhlu zmenu podmienok pre mladých - len pár hodín pred očkovaním.

 Ešte v piatok popoludní Národné centrum zdravotníckych informácií na facebooku vysvetľovalo, prečo je pre 16 a 17-ročných určená práve vakcína Pfizer. V sobotu ráno bol už status odstránený.

Minister financií Igor Matovič bol z plánu ministerstva očkovať aj 16 a 17-ročných tak pobúrený, že v približne rovnakom čase napísal výhražný status, v ktorom rozhodnutie ministerstva označil za blamáž a spomenul nemilosrdné následky.

"Nemilosrdné následky" asi zaúčinkovali, keďže približne o 23:00 tisíckam tínedžrov prišla SMS o zrušení termínu. Ministerstvo zdravotníctva obrátilo. Zverejnilo vyhlásenie, v ktorom vysvetľuje že, pri mladých mení prijatú stratégiu.

Celé vyhlásenie ministerstva zdravotníctva:

Očkovanie seniorov a chronických pacientov má prioritu, ministerstvo rozhodlo o preplánovaní tínedžerov. Po sprístupnení čakárne pre všetky vekové skupiny sa na očkovanie prihlásili desiatky tisíc záujemcov starších ako 16 rokov. Otvorením kapacít na očkovanie na najbližšie dni sa vytvorené voľné miesta zaplnili ľuďmi z čakárne a systém obsadzoval voľné pozície striktne podľa veku.

Najprv teda boli voľné termíny na očkovanie látkami Pfizer pridelené zaregistrovaným seniorom a chronickým pacientom s ťažkými a stredne ťažkými diagnózami. Ak sa v konkrétnych vakcinačných centrách neobsadili všetky voľné pozície, systém automaticky pridelil zostávajúce voľné termíny záujemcom vo veku 16 a 17 rokov, nakoľko vakcína Pfizer je jedinou vakcínou aktuálne používanou na Slovensku, ktorá môže byť aplikovaná ľuďom mladším ako 18 rokov (klinické štúdie u tejto vakcíny boli realizované na ľuďoch od veku 16 rokov).

Čakáreň teda prideľovala termíny na očkovania správne – podľa veku a určenej vakcíny.

Napriek tomu ministerstvo zdravotníctva prijalo rozhodnutie o preplánovaní časti záujemcov o očkovanie, ktorí sú mladší ako 18 rokov na iný termín a uvoľnené kapacity budú pridelené záujemcom, ktorí sa zaregistrovali neskôr a spĺňajú podmienku veku nad 60 rokov, tiež chronicky chorým pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje možné komplikácie, ktoré týmto rozhodnutím spôsobí tínedžerom. No zároveň týmto krokom chce umožniť čo najrýchlejšie očkovanie tých, ktorí sú ochorením covid-19 ohrození naviac – seniorom a chronickým pacientom. Ubezpečujeme všetkých záujemcov o očkovanie, ktorí sa prihlásili cez registračný formulár, že sa k svojej vakcíne určite dostanú.

Aj z dôvodu, že seniori pri prihlasovaní na očkovanie nie sú príliš aktívni, zintenzívňujeme komunikačnú kampaň napríklad priamym doručením letákov s informáciami o dôležitosti očkovania poštou poberateľom dôchodkov. Od 1. mája vstupom novej vyhlášky do platnosti budú zároveň očkovaní aj seniori s doprovodom. Aktívnejšiemu očkovaniu seniorov pomôžu aj mobilné očkovacie tímy, ktoré už aktívne pracujú v teréne.