Print this page

Biskupa Haľka pobúrili bozky dvoch žien v seriáli RTVS, natočil k tomu video Reprofoto RTVS

Biskup si pozrel prvý diel, ďalší diel si už nechce pozrieť, lebo si myslí, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí. RTVS obvinil z manipulácie diváka, RTVS to odmieta.

 RTVS odvysielala prvý diel nového vlastného seriálu Priznanie. Je to voľné pokračovanie seriálu Hniezdo. Mnohí z diskutérov na biskupovom profile by si ho ani nevšimli, keby naňho neupozornil pomocný biskup bratislavskej diecézy Jozef Haľko.

„Na konci seriálu nastalo prekvapenie. Sympatická mladá žena, ktorá sa zasadzuje o riešenie situácie utečenkyne a jej dieťaťa, príde domov a začne sa prezentovať v lesbickom vzťahu,“ hovorí Haľko vo videu, ktoré zverejnil na facebooku.

Na konci prvého dielu hlavná hrdinka prišla domov a teší sa, že partnerke ukáže dve tričká, na každom je polovičné srdiečko. Obe si tričká oblečú (na oblečenie, ktoré majú na sebe), smejú sa, pobozkajú sa, sú tam aj objatia. Žiadne erotické či nahé scény. Normálna scéna, ukazujúca vzťah dvoch žien, ktoré sa majú rady, aké bývajú bežné v seriáloch v zahraničí a aj v bežnom živote. LGBT komunita je súčasťou každej spoločnosti a v demokratickej spoločnosti má rovnaké práva ako heterosexuálna komunita a rovnako platí aj koncesionárske poplatky. Na objatiach v seriáli nie je nič neobvyklé.

Biskup je však presvedčený, že prejavy lesbickej lásky na obrazovku RTVS nielen nepatria, no RTVS obvinil z necitlivej manipulácie diváka.

„Nič netušiaci divák sa musí pozerať na dve ženy, ako sa bozkávajú, ako si vyznávajú lásku, ako kritizujú spoločnosť, ako ich nevie pochopiť, ako hovoria o tolerantnej babičke...“ pohoršuje sa Haľko, podľa ktorého RTVS otvorila citlivú tému necitlivým spôsobom. "To, ako bol tu prezentovaný lesbický homosexuálny vzťah, jednoducho si nezadá ani s marxistickými ideologickými príručkami, ako treba manipulovať diváka. Najprv navodíme sympatiu k hlavnému divákovi a potom v pravej chvíli, ten hlavný hrdina, prezentuje takú vlastnosť, ktorú treba ideologicky podsunúť tým, ktorí tento seriál pozerajú." Je to podľa jeho slov naprosto nenáležité v súvislosti s utečeneckou tématikou, ktorú vníma ako zneužitú na homosexuálnu propagandu. "Nehovoriac o tom, že explicitné lesbické správanie mohli v tomto čase vidieť aj 15 ročné deti. Keď sa mu takto priamo obrazovo prezentuje správanie takéhoto typu, môže to byť veľmi veľmi škodlivé, až devastačné,“ povedal Haľko.

O homosexualite hovorí vo videu ako o probléme. „Som presvedčený o tom, že ani jediná z osôb, ktorá má v minulosti s takýmto problémom vyhľadala, by nesúhlasila s tým, aby sa problematika takýmto spôsobom prezentovala. Druhý diel si nepozriem... lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí,“ povedal na záver Haľko.



Aktualizácia 13.1.:
Po rozsiahlej kritike video na facebookovej stránke biskupa zmizlo.

V prvej časti seriálu sa bozkával aj muž so ženou, to Haľko nekomentoval.

Video Haľka má na sociálnych sieťach veľký ohlas. Mnohí prehlasujú, že seriál si rovnako ako on v žiadnom prípade nepozrú. "Nemala som možnosť pozerať, tak som si to dala nahrať. Po tomto upozornení si tento diel nepozriem a určite ani ďalší," napísala istá Eva. Mnohých vyjadrenia biskupa pobúrili a aj preto seriál budú pozerať. "Tento seriál som nemal v úmysle pozerať, ale váš stredoveký výklad ma zaujal a presvedčil, že to môže byť dobrý seriál. Idem si pustiť prvý diel z archívu. Výbornú reklamu ste mu urobili. Prosím takéto propagačné video po každej časti," napísal jeden z diskutérov.

Odporúčame aj: Seriál Priznanie ovládol nedeľné vysielanie, sledovalo ho takmer pol milióna divákov

Aktualizácia o stanovisko hovorkyne RTVS Andrey Piváčiovej (13.1.2021): "RTVS vo všetkých svojich seriáloch dlhodobo prináša témy, o ktorých sa málo hovorí, a ktoré môžu vyvolávať kontroverziu a širšiu spoločenskú diskusiu. V seriáli Priznanie sme otvorili takýchto tém hneď niekoľko: migrácia, rasizmus, netolerancia, ale aj vzťah osôb rovnakého pohlavia. Vnímame viaceré subjektívne pocity či obvinenia z propagandy alebo necitlivého vyobrazenia ktorejkoľvek z týchto tém. Sme však presvedčení, že tvorcovia seriálu Priznaniu pristupujú k zobrazovaniu týchto tém čo najcitlivejšie a s rešpektom, preto odmietame akékoľvek vyjadrenia o údajnej manipulácii divákov. K obsahu spomínaného videa a myšlienkam p. Haľka sa RTVS nebude vyjadrovať. Vážime si každý názor, obzvlášť taký, ktorý vyvoláva širokú verejnú diskusiu smerujúcu k vzájomnej tolerancii."