Zvláštny kamarátsky rozhovor televízie JOJ s Bödörom nevznikol len tak

Zvláštny kamarátsky rozhovor televízie JOJ s Bödörom nevznikol len tak Reprofoto Noviny JOJ

Kto videl vo štvrtok 13. januára reportáž televízie JOJ o prepustení Norberta Bödöra z ilavskej väznice, určte bol prekvapený.

Vždy odmeraný, novinárom nedostupný nitriansky podnikateľ pred kamerou JOJ hovoril o svojich pocitoch, o tom, že je rád, že ide domov, nechal sa natáčať, ako si prenáša krabice a igelitové tašky z auta do auta, pritom rozprával, ako vo väzení daroval oblečenie, vtipkoval, s právnikmi Pavlom Gašparom a Marekom Parom predviedli dojímavé zvítanie. A nakoniec redaktorovi opakovane ďakoval. Mal za čo – za odvoz aj za následné promo vo vysielaní.

 

Táto zvláštna reportáž nevznikla len tak. Podľa informácií Omediach.com nemenovaný redaktor či člen štábu JOJ poslúžil pre Bödöra ako odvoz spred väznice v Ilave. Človeka, ktorý sa podľa výpovedi svedkov podieľal na sledovaní novinárov pre Mariana Kočnera, redaktor JOJ odviezol na tiché nádvorie Klobušického kaštieľa, kde sa bez zvedavých svedkov zvítal so svojimi právnikmi. JOJ s ním zároveň urobila rozhovor o tom, ako sa cíti po 18 mesiacoch strávených vo väzení, ako pochudol, ako mu neprospievala väzenská strava, stratil svaly a nepomohlo mu ani to, že 2-krát denne cvičil.

Bödör vyberá veci z auta štábu JOJ  Reprofoto: Noviny JOJ

Televízia sa v správach, na svojom webe aj v relácii Na hrane pochválila, že sa ich "šikovnému kolegovi" podarilo získať „exkluzívne zábery Bödöra“ a „exkluzívny rozhovor“. To, že televízia robila Norbertovi Bödörovi odvoz, už nikde neuviedla.

Otázky ohľadom toho, že je Bödör obžalobou označovaný za hlavu zločineckej skupiny, či podrobnosti ohľadom aktuálnych káuz Dobytkár a Očistec, redaktor v "exkluzívnom" rozhovore veľmi neriešil. Spýtal sa len: "K samotným obvineniam sa chcete vyjadriť?“ a Bödör povedal, že nie: „Nebudem sa vyjadrovať, ku všetkému sa bude vyjadrovať môj právnik.“

"Ako rodina" týmito slovami sa zvítavala trojica Bödör a jeho advokáti Pavol Gašpar a Marek Para  Reprofoto: Noviny JOJ

Pod reportážou bol uvedený ako redaktor Samuel Migaľ.

Kto z JOJ a prečo odvážal Bödöra z väznice? Bol rozhovor protislužbou za odvoz? Na otázky Omediach.com redaktor Samuel Migaľ a ani šéf spravodajstva a publicistiky JOJ Roland Kubina ani po dvoch dňoch neodpovedali.

Podľa našich informácií Bödöra spred väznice odviezol kameraman JOJ, ktorý ho následne aj natočil v neďalekom kaštieli. Hoci ho zobral spred väznice, je zvláštne, že zábery, ako vychádza známy podnikateľ z väznice, JOJ neodvysielala. Sú to pre dotyčných nie veľmi atraktívne zábery, ako idú z brány väzenia s taškami, krabicami, igelitkami.... Podľa našich informácií k väznici prišli aj zástupcovia ďalších redakcií, no možno aj vďaka rýchlemu odvozu štábu JOJ nemali možnosť natočiť takéto exkluzívne zábery z brány väznice, a ani položiť prepustenému otázky, ktoré by neboli asi len o tom, ako sa cíti a koľko schudol. Jednoducho, televízia JOJ Bödöra pred otázkami ostatných novinárov a ich fotoaparátmi a kamerami ochránila.

Redaktor by si mal držať odstup od človeka, o ktorom robí reportáž, a ak to tak nie je, mal by o tom on alebo redakcia divákov pri reportáži informovať. Televízia by zároveň nemala mať problém povedať, za akých okolností rozhovor vznikol a kto je vlastne jeho autorom. Takto celý slávny „exkluzívny“ rozhovor vyznieva ako protislužbička Bödöra pre JOJ za odvoz.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.