Print this page

Je smutné sledovať, ako Trend upadá. Dnes klesol na úroveň Parlamentných listov Reprofoto video covidcon.cz

Po zmene majiteľa Trendu, keď sa vlastníkom stala Penta, sa niekedy prestížny ekonomický týždenník zmenil. Odišli z neho mnohí kvalitní novinári, časť čitateľov a posledné obdobie sa z neho vytrácajú aj základné princípy serióznej žurnalistiky.

Príkladom je článok, ktorý bez dôkazov spochybňuje vedcov, lekárov, pandemické opatrenia aj prácu českých médií, s názvom Pandémia je biznis, novinári podliehajú dezinformáciám, vyhlásila investigatívna novinárka.

Článok (bez podpísaného autora či jeho skratky) čerpá informácie z českého kontroverzného webu parlamentnílisty.cz, ktorý je pre manipulácie a dezinformácie považovaný za nedôveryhodný zdroj. V minulosti ho zaradili medzi šesticu najvplyvnejších dezinformačných webov v ČR.

Článok je o vystúpení českej investigatívnej novinárky Markéty Dobiášovej na konferencii, na ktorej oznámila, že sa rozhodla odísť z „mainstreamových médií“. V svojom príspevku spochybňuje pandemické opatrenia, klasické médiá, v ktorých sa ju, ako ju cituje Trend a široká dezinfoscéna, snažili cenzurovať, umlčať. 

Kto ju cenzuroval, kedy, ako sa už čitateľ od Trendu nedozvie.

„Základným prostriedkom mediálnej manipulácie je dezinformácia. Keď už problém nemožno ututlať, vyhlási sa do sveta doplnený o úplne falošné riešenie. Cieľ je jasný: pozornosť verejnosti sa buď zvedie inam, alebo časom vyšumí a zabudne sa,“ povedala Dobiášová o mechanizmoch, na ktorých fungujú české mainstreamové médiá, píše Trend, bez toho, aby napísal, pre ktoré médiá Dobiášová pracovala, prečo odišla, a prečo klasické médiá spochybňuje až teraz, keď z nich odchádza. 

Novinárka v minulosti pracovala pre ČT, Prima CNN News, Reflex. Trend sa ich neunúval spýtať, čo hovoria na obvinenia ich bývalej redaktorky.

Odporúčame aj: V Trende po niekoľkých týždňoch končí šéfredaktor a nastupuje nový

Konferencia, na ktorej novinárka rečnila, organizovali odporcovia pandemických opatrení za podpory slovenskej a českej dezinfoscény, a teraz už aj Trendu. Vystúpili na nej obľúbené tváre dezinformačných webov a antivaxerskeho hnutia – napríklad Soňa Peková, zo Slovenska Ján Lakota, Andrej Janco, Peter Weis či Marica Pirošíková.

Dnešný text, za ktorý by sa určite nehanbili v Zem a Vek či v Infovojne, nie je prvým textom, ktorý vyvoláva pochybnosti o novinárskych zásadách v Trende. Článkov a komentárov, pod ktoré sa nemá autor odvahu podpísať, je už neúrekom. Naopak z manažérov Penty a bývalých hovorcov Penty sa stávajú externí redaktori, niektoré titulky a komentáre sú ako z dezinfoscény a politiku hodnotí absolvent Hubert Kowal. Je smutné sledovať, kde sa Trend ocitol.

*autorka v minulosti pracovala pre vydavateľstvo Trend.