Print this page

RTVS klesla s Jánom Čarnogurským na úroveň prokremeľskej RT Reprofoto RTVS

Kým prezidentka Zuzana Čaputová a Bezpečnostná rada SR v utorok večer s plnou vážnosťou upozorňovali na pribúdanie nebezpečných dezinformácií ako hybridného nástroja politiky Vladimíra Putina, verejnoprávna RTVS pozvala útok Ruska na Ukrajinu komentovať Jána Čarnogurského - jedného z hlavných šíriteľov proruských dezinformácií na Slovensku.

Bývalý predseda vlády stihol za pár minút povedať niekoľko závažných manipulácií. Prítomnosť Ruska na Kryme obhajoval v duchu prokremeľskej propagandy s tým, že „Krym bol súčasťou Ruska a v roku 2014 sa len vrátil do Ruska.“ Krym patril v minulosti viac ako 250 rokov Rusku, no Čarnogurský opomína hrubé nedodržiavanie medzinárodného práva zo strany Ruska.

Čarnogurský povedal, že výsledok referenda na Kryme deklaroval túžbu tamojších obyvateľov stať sa súčasťou Ruska. Opomenul, ako bolo toto referendum zmanipulované a prebiehalo pod nátlakom neoznačených ozbrojencov, z ktorých sa vykľuli členovia ruských ozbrojených síl. Medzinárodné právo, dohody a narušenie celistvosti ignoruje aj pri aktuálnom konflikte.

Ján Čarnogurský je člen Valdajského diskusného klubu. Podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu Valdajský klub je komunikačnou platformou pre Putina, ktorú vymyslel „hlavný ideológ modelu riadenej demokracie“ Vladislav Surkov. Čarnogurský je v podstate "hovorcom" Putina na Slovensku. To, že udalosti hodnotí člen takéhoto klubu, je pre diváka dôležitá informácia, no moderátorka relácie Katarína Martinková ju v príspevku nespomenula.

Martinková, ktorá už propagovala aj Jozefa Banáša, nereagovala vôbec na viaceré nepodložené absurdné tvrdenia Čarnogurského. Napríklad toto: "Pokiaľ ide o Ukrajinu, tak to nepotrebujeme oznámenie Putina. Vidíme na vlastné oči ako už niekoľko rokov idú vlaky po slovenských železniciach smerom na východ, plné ťažkých zbraní. To znamená, že už niekoľko rokov Západ vyzbrojuje Ukrajinu zbraňami, ktoré... ehm... no ktoré Ukrajina zatiaľ používala proti tým republikám Doneck a Luhansk a môže ich používať aj proti Rusku." Moderátorke vôbec nevadilo, že Čarnogurský neodpovedá na otázky, ktoré mu dáva, rozprával čo chcel.

Čarnogurský priamo preberá argumenty ruskej propagandy. Je šéfom Slovensko-ruskej spoločnosti, ktorá zverejňuje mnohé proruské manipulácie, ktoré následne preberajú a šíria hlavné slovenské dezinformačné weby. Niekdajší disident je roky známym podporovateľom antisystémových a antidemokratických síl na Slovensku - komunistov, kotlebovcov či Slovenských brancov. „Našťastie, stále máme lesy, hory. V nich už cvičia Slovenskí branci. Nie je ich veľa, ale keby bolo treba, môžu sa okolo nich združiť tisíce ďalších vlastencov. Potom, hoci opäť s ruskou pomocou, budú môcť vyhnať tých, ktorí kradmou rukou siahnu na našu slobodu,“ napísal v minulosti Čarnogurský.

Nie je to prvýkrát, čo spravodajstvo RTVS vyzeralo ako Hlavné správy. Nedávno Pred dvoma týždňami moderátor RTVS, ktorý v minulosti pracoval pre Extra plus, zavolal hodnotiť prezidentku bývalého podpredsedu strany Republika, ktorý deň predtým organizoval protest proti prezidentke.

Podrobnosti: Jeden deň organizoval protesty proti prezidentke, druhý deň v RTVS hodnotil prezidentku ako politológ

RTVS ako verejnoprávna televízia by v tak vážnej dobe mohla vedieť, že nezávislé a vyvážené spravodajstvo neznamená to, že fakty sa vyvažujú proruskými manipuláciami. So Správami a komentármi s dvojicou Katarína Martinková a Ján Čarnogurský klesla na úroveň Russia Today (RT) či proputinovskej agentúry Sputnik, ku ktorej mal šéf RTVS tak blízko.

Aktualizácia 16:30: Vedenie RTVS v dezinformáciách Jána Čarnogurského, ktoré odzneli vo vysielaní, problém nevidí. Ani v tom, že moderátorka na nepravdivé informácie Jána Čarnogurského nereagovala. Celé stanovisko RTVS k relácii Správy a komentáre s Jánom Čarnogurským