Print this page

Začala vojna, no v RTVS sa ráno smialo, varilo a cvičilo. Po dnešku by mal šéf spravodajstva v RTVS skončiť Reprofoto RTVS

Ráno sa celá Európa zobudila do vojny. Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Médiá informovali, že výbuchy bolo počuť len 150 kilometrov od slovenských hraníc. Situácia je naozaj vážna, Rusko napadlo Ukrajinu a Vladimír Putin začal vojenskú inváziu u nášho suseda. Pár kilometrov od nás.

Vo vysielaní na televíznych okruhoch RTVS akokeby sa nič nedialo. Ráno od 6:00 vysielali reprízu včerajšieho Dámskeho klubu, o 7:30 zaradili bežné Ranné správy a potom zas o vojne nič - šiel dokument o potápaní na Maldivách a starý film. Cvičilo sa tam, varilo, smialo... o vojne do 7:30 ani slovo.

Prvý status na facebooku RTVS o 9:45 vyšiel s titulkom: „Putin povolil vojenskú operáciu na východe.“ Nie, zaútočil, ale "povolil operáciu".

Všetky ostatné médiá si vojnu všimli. ČT vysielala od skorého rána na ČT24 a na ČT1 zradila mimoriadne vysielanie od 6:00 so slovami moderátora: "Začína smutný deň, ktorý si všetci zapamätáme, začala sa vojna."

Markíza zrušila pôvodne pripravené Teleráno a od 6:00 vysielala špeciálne vydanie, kde moderátorka Kveta Horváthová aj s kolegami prinášali všetky nové informácie, mimoriadne rozhovory s odborníkmi aj ľuďmi na Ukrajine. Po Teleráne už Markíza zaradila mimoriadnu spravodajskú reláciu. Rovnako TA3, dokonca aj JOJ sa v rannom vysielaní čiastočne venovala dianiu na Ukrajine.

Keď ráno zasadal mimoriadne Bezpečnostná rada SR, RTVS dávala dokument o potápaní na Maldivách. Prvé mimoriadne správy zaradili až o 10:00. 

RTVS má jediná miliónové zdroje zo štátneho rozpočtu, okrem toho jej všetci platíme každý mesiac koncesionárske poplatky, RTVS má niekoľko televíznych okruhov, veľkú redakciu spravodajstva a publicistiky, a má aj mnoho šikovných ľudí. No kapacity a miesto na mimoriadne informovanie nenašla. Jej povinnosťou ako verejnoprávnej inštitúcie je práve v tak závažnej dobe informovať ľudí o to viac, v akej situácii plnej dezinformácií a proruskej propagandy sa nachádzame.

Polícia dnes zverejnila vážne upozornenie, že sa zvýšili aktivity rôznych anonymných účtov, dezinformačných stránok a skupín na Facebooku, ktoré šíria lživú propagandu v súvislosti s útokom na Ukrajinu. Žijeme v hybridnej vojne, vidíme ako na  dezinformácie reagujú mnohí ľudia, a práve verejnoprávna inštitúcia by mala od rána vysielať pravdivo, jasne a aktuálne a aby mali ľudia overené a dôležité informácie. No žiaľ RTVS, ukázala, že niečo také nie je schopná. A čo je horšie, sama so šírením nebezpečnej lživej proputinovskej propagandy nemá problém, práva naopak. Tento týždeň pustila do vysielania Jána Čarnogurského, nechala ho rozprávať dezinformácie o Ukrajine, a včera vedenie RTVS prítomnosť Čarnogurského v spravodajstve obhajovalo.

To ako dnes funguje RTVS už nie je len amaterizmus či diletantstvo, no v súčasnej situácii pripomína hráča v hybridnej vojne.

Na čele spravodajstva je bývalý hovorca ministerstva za SNS Vahram CHuguryan. Ten už viackrát ukázal, že nevie a pravdepodobne ani nechce vedieť, čo je objektívne nezávislé spravodajstvo. Myslím si, že je najvyšší čas, aby v RTVS skončil.

Vladimír Putin bol v roku 2005 natoľko spokojný s rozhovorom, ktorý s ním robil vtedajší redaktor STV Vahram Chuguryan, že po spoločnej tlačovej besede s prezidentom Ivanom Gašparovičom sa vybral medzi novinárov a vyhľadal Vahrama Chuguryana, aby sa s ním zvítal. FOTO: Archív V.CH.

Aktualizácia 15:00: Chuguryan odchádza z postu šéfa spravodajstva RTVS, RTVS oznámila meno nového šéfa