Print this page

Štát vypol Infovojnu, tá sa však už na vypnutie pripravila Reprofoto Infovojna

Národný bezpečnostný úrad v rámci blokovania škodlivého obsahu alebo škodlivých aktivít v kybernetickom priestore Slovenskej republiky zablokoval ďalší dezinformačný proruský web Infovojna.sk.

„Blokovanie je vykonané rozhodnutím podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti s dočasnou platnosťou do 30. júna 2022. NBÚ vykonáva rozhodnutia v spolupráci s bezpečnostnými zložkami štátu a Národným bezpečnostným analytickým centrom (NBAC)," informuje NBÚ.

Infovojna.sk je v poradí štvrtý web, ktorý bol zablokovaný. Najprv to boli Hlavné správy a ich podstránka Armádny magazín, potom Hlavný denník a aktuálne Infovojna.

Tá sa na vypnutie pripravila a zaregistrovala si doménu na Belizé, kam svoj obsah presmerovala. NBÚ píše, že zablokoval práve doménu infovojna.bz, tá zatiaľ funguje, keďže blokovanie sa neprejaví okamžite. Pôvodná doména infovojna.sk už nefunguje.

Web Infovojna patrí medzi najväčšie a najdlhšie pôsobiace proruské weby na Slovensku. Funguje približne od roku 2015, minulý rok zaznamenal výrazný nárast čítanosti. Preberá klasický proruský obsah, šíri dezinformácie a dáva priestor antisystémovým hnutiam na Slovensku.

Vlastníkom je občianske združenie Info Vojna. Zakladateľom bývalý redaktor dezinformačného rádia Norbert Lichner.

Sociálne siete Facebook a Twitter sa na Infovojnu a jej škodlivý obsah zamerali už oveľa skôr ako naše inštitúcie. Twitter ho zablokoval už v roku 2018 a hoci na facebooku má Infovojna.sk až 45 tisíc sledovateľov, od polovice minulého roka na stránke nič nepribudlo. Je pravdepodobné, že  sociálna sieť stránku Infovojny tiež obmedzila.

Ľudia, ktorí stoja za Infovojnou, mali ambíciou šíriť obsah cez celoplošnú dezinformačnú televíziu INTV, na ktorú dokonca dostali licenciu, postavili v Bratislave vlastné štúdio a INTV krátko aj v roku 2016 vysielala. Odkiaľ mala Infovojna zdroje na spustenie celoplošnej televízie a vybudovanie štúdia v Bratislave, nie je známe.