Print this page

RTVS reaguje na faux pas svojej redaktorky: Nevhodné otázky mali byť vraj pre zábavnú reláciu Facebook B. Žiačiková RTVS, Twitter J. Campbell

„RTVS celá situácia ľudsky mrzí. Už od stredajšej noci sme v kontakte s mediálnym manažérom nemeckej hokejovej reprezentácie. Snažíme sa sprostredkovať opätovné stretnutie Barbory Žiačikovej a Jessicy Campbell, aby si mohli celú situáciu vykomunikovať a aby sa mohla pani Žiačiková za vzniknuté nedorozumenie osobne ospravedlniť,“ píše v reakcii na faux pas svojej redaktorky vedenie RTVS.

V stredu redaktorka RTVS Barbora Žiačiková vyvolala na MS v hokeji svojimi sexistickými a nevhodnými otázkami rozruch. Téme sa venovali aj fínske médiá.
Na oficiálnej tlačovej besede sa Žiačiková známej asistentky trénera nemeckého družstva na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji Jessicy Campbell spýtala podľa fínskeho webu yle.fi toto: „Aké to je byť v tíme, keď ste krásna žena a v tíme sú pekní muži? Možno sa vám niektorí muži páčia viac ako iní,“ naznačila reportérka. Campbell ostala zaskočená: "Prepáčte, nerozumiem, čo sa snažíte povedať."  Žiačiková jej nevhodnú otázku zopakovala. Campbell sa následne sťažovala na slovenskú novinárku mediálnemu manažérovi tímu a spôsoby redaktorky RTVS odsúdili aj fínski novinári v článku či v diskusii na sociálnych sieťach. Napríklad fínsky fotoreportér Juha Leskinen žiadal, aby reportérku RTVS vyhodili a zamedzili jej prístup na športové podujatia.

Podrobnosti: Fínske médiá píšu o slovenskej redaktorke, ktorá otázkami urazila asistentku nemeckého trénera

RTVS po niekoľkých hodinách poslala stanovisko, v ktorom nevhodné otázky svojej redaktorky jednoznačne neodsúdila. Zľahčuje ich tým, že vraj mali byť k pripravovanému šotu pre zábavnú reláciu Citronáda. „Sama Barbora Žiačiková je roky v podobnej pozícii, keď je obklopená mnohými mužmi-športovcami a zažíva tak rôzne - vtipné, ale aj extrémne nepríjemné situácie na vlastnej koži. V žiadnom prípade však pri rozhovore nešlo o akékoľvek osobné narážky či nebodaj útok v negatívnom zmysle,“ píše v reakcii pre Omediach.com RTVS.

Už včera som požiadala o stanovisko aj Barboru Žiačikovú, tá sa odmietla vyjadriť. Dnes RTVS poslala toto jej vyjadrenie: „Osobne ma úprimne veľmi mrzí celá vzniknutá situácia. Jessice Campbell sa hlboko ospravedlňujem a verím, že budem mať v najbližšom čase možnosť ospravedlniť sa jej aj osobne. Snažím sa robiť svoju prácu, ktorú milujem, najlepšie ako viem. Uvedomujem si, že v tomto kontexte to bola chyba, ktorá ma mrzí.“

RTVS v stanovisku pripojila aj vyjadrenie Richarda Litnera z relácie Citronáda. „Citronáda je zábavná sprievodná relácia k MS v hokeji. Naším cieľom bolo poukázať na fakt, že aj v športe, ktorý je celospoločensky vnímaný skôr ako mužská dominanta, je priestor pre ženy, stále viac a viac sa presadzujú v mužskom hokeji na rôznych pozíciách a je to veľkým prínosom. V nadväznosti na to sme uvítali možnosť získať vyjadrenia aj od Jessicy Campbell prostredníctvom redaktorky Barbory Žiačikovej. Bohužiaľ došlo k nedorozumeniu, otázka bola položená v súlade so spomínanou témou našej relácie, určite to Barbora nemyslela v zlom a už vôbec nechcela uraziť Jessicu Campbell.“

V citácie otázky, ktorú položila Žiačiková na tlačovej besede Campbell, nie je zmienka o zábavnej relácii. Aj keby Žiačiková upozornila, že zastupuje zábavnú reláciu, tak jej otázky, ktoré sú na úrovni skalných humoristov RTVS Petra Marcina či Borisa Filana, sú stále nevhodné. Mimochodom, pred odchodom do Helsínk Žiačiková v Pálenici Borisa Filana popisovala, ako chodí do šatní, keď sú hráči nahí, a ktorí sa jej páčia a ktorí sú úplne najkrajší, alebo aké outfity si zbalila, aby očarila. To, čo je v RTVS úplne normálne, je v bežnom civilizovanom svete 21. storočia už ďaleko za hranicou.