Print this page

Kontroverzný nástup, človek s veľmi problematickou povesťou: Rezníka u susedov nevítajú s nadšením Reprofoto Newsroom ČT

„Veľká téma, kontroverzný nástup do Českého rozhlasu k pánovi René Zavoralovi (šéf Českého rozhlasu - pozn.red.) a to zo Slovenska a priamo na sekretariát ku generálnemu riaditeľovi. Novú prácu tu, a pre mnohých komentátorov prekvapivo, dostal človek s veľmi problematickou povesťou, bývalý šéf slovenskej verejnoprávnej RTVS. Ako mediálny šéf podpísal zmluvu s ruským propagandistickým Sputnikom, počas jeho vedenia odišlo z STV hromadne niekoľko novinárov – zanechal za sebou spúšť, nefunkčné spravodajstvo plné bizarných ľudí...“ týmito slovami uviedol redaktor ČT reportáž o príchode Jaroslava Rezníka na českú mediálnu scénu.

Jaroslav Rezník má zjavne slabosť pre verejnoprávne médiá. S krátkou prestávkou, keď pracoval na ministerstve kultúry, takmer celú svoju kariéru bol vo verejnoprávnej inštitúcii a väčšinou ako šéf - opakovane bol šéfom SRo, neskôr TASR a naposledy RTVS. Tentokrát zakotvil u susedov v Českom rozhlase a z reakcií na svoj príchod na českú mediálnu scénu asi nadšený nie je.

Keď sme pred mesiacom na webe Omediach.com priniesli informáciu, že Rezník je najnovšie odborný pracovník na sekretariát generálneho riaditeľa ČRo, české médiá začali pátrať, prečo Rezník prichádza do Českého rozhlasu a čo tam vlastne robí. Výsledkom sú reportáže, ktoré naznačujú, že miesto pre Rezníka pri jeho dlhoročnom známom bolo vytvorené pravdepodobne účelovo.

"Zanechal za sebou spúšť, nefunkčné spravodajstvo. Po našom odchode prijala RTVS niekoľko zvláštnych ľudí, ktorí predtým pracovali na konšpiračných weboch a postupne sa začala v spravodajstve objavovať proruská propaganda," cituje ČT v reportáži bývalú redaktorku RTVS Zuzanu Kovačič Hanzelovú. ČT zaujala aj zmluva s kremeľským Sputnikom, ktorú Rezník podpísal ako šéf TASR. „Ak to vezmeme z pohľadu dnešnej optiky, tak sa to javí ako chyba, ale ktovie čo bude o 5 rokov,“ reagoval pre ČT Rezník. 

Nadační fond nezávislé žurnalistiky: Príchod Rezníka spochybňuje dôveryhodnosť ČRo

Český Nadační fond nezávislé žurnalistiky napísal, že nástup Rezníka do ČRo spochybňuje dôveryhodnosť tohto verejnoprávneho médiá. „Vo svojich minulých funkciách J. Rezník jasne ukázal, že nechápe rolu verejnoprávnych médií v demokratickej spoločnosti a ich nezávislosť. Jeho angažmán v Českom rozhlase, ktorého spravodajstvo je podľa Reuters Institute v súčasnej dobe považované v ČRo za najdôveryhodnejšie, nie je pre zamestnancov, predovšetkým novinárov, ani poslucháčov práve najlepšia správa,“ povedal výkonný riaditeľ NFNZ Petr Orálek. Fond zároveň vo vyhlásení pripomenul Rezníkove väzby na HZDS, zmluvu so Sputnikom ale aj to, že kľúčové posty v spravodajstve obsadil ľuďmi z tlačových oddelení ministerstiev.

Vedenie ČRo považuje Rezníka za odborníka: „Pán Rezník bude zamestnaný na pozícii odborného pracovníka, kde chce Český rozhlas využiť jeho rozsiahle manažérske skúsenosti z mediálneho prostredia. Do jeho náplne práce bude patriť vytváranie podkladov, dát a analýz, ktoré bude môcť využiť manažment ČRo v oblasti strategického rozvoja ČRo ako média verejnej služby," povedal pre Omediach.com hovorca ČRo.

Hlídací pes: Zavoralov známy Rezník. Jeho pozícia v rozhlase je ako šitá na mieru, odmenu ČRo nezverejní

"Je to nepochopiteľná akvizícia,"  reagoval na príchod Rezníka komentátor Vojtěch Berger z webu Hlídací pes, ktorý v dnešnom článku píše, že pozícia pre Rezníka - Zavoralovho známeho - je ako šitá na mieru. Síce hovorca ČRo povedal, že pre Rezníka nebolo vytvorené špeciálne miesto, no na koho miesto Rezník na sekretariáte nastúpil, si hovorca spomenúť nevedel, hoci takéto pracovné miesta sú aktuálne v rozhlase len dve. „Ja vám nedokážem povedať, či tam bol Peter alebo Pavol, jednoducho bolo to jedno z voľných miest, ktoré bolo k dispozícii.“ Podľa pracovnej zmluvy, ktorú si Hlídací Pes od ČRo vyžiadal, má Rezník pracovať z Bratislavy. Zmluvu s rozhlasom má na rok, do konca augusta 2023. Hlídací pes na základe infozákona žiadal ČRo aj o poskytnutie informácie o výške Rezníkovej odmeny. ČRo to odmietol. "V tomto prípade, ktorý sa netýka zamestnanca v riadiacej funkcii, od ktorého sa očakáva vyššia miera verejnej kontroly, nemožno takto neprimerane zasahovať do práva na súkromie dotknutých osôb. Okrem toho dotknuté osoby vyjadrili svoj nesúhlas s týmto zverejnením informácií," odpovedal ČRo.