Print this page

Novinár sedí na dvoch stoličkách – v SME aj v Aliancii za rodinu Reprofoto RTVS

Ak moderátorka RTVS účinkovaním v spote mala konflikt záujmov, čo potom redaktor SME, ktorý vystupuje v médiách denne ako hlavná tvár Aliancie?

 


Peter Kremský, ktorý v médiách vystupuje ako jeden z hlavných iniciátorov a propagátorov referenda z pozície hovorcu Aliancie za rodinu, je od roku 2013 ekonomickým redaktorom denníka SME.

 

Redaktorka RTVS Natália Źembová, ktorá je aktuálne ako zamestnankyňa RTVS na materskej dovolenke, sa objavila na pár sekund v spote pre Alianciu a v RTVS má problém, pretože predpisy RTVS jej to nedovoľujú.

Ako to je v prípade Kremského?

Kremského sa netýka zákon o vysielaní ani nemá tak prísny programový štatút ako RTVS. No Etický kódex SME aj v tomto smere novinárovi dáva obmedzenia. Denník okrem politickej činnosti zakazuje svojim redaktorom organizovať občianske kampane alebo iniciatívy, čo Kremský robí. V prípade, ak sa do takýchto aktivít zapojí, podľa kódexu nemôže o týchto akciách informovať. Kremský v denníku SME* články o Aliancii nepíše.

No jeho meno je spojené so značkou SME. (Mimochodom aj samotná redakcia denníka dáva fotky svojho redaktora k článkom o Aliancii.)

Foto: Omédiách.com

„Pri blogovaní a iných verejných prejavoch pracovníci pamätajú na to, že ich postoje a názory môžu byť vnímané ako postoje denníka SME. Aj pri verejných prejavoch sa preto riadia základnými hodnotami denníka SME," píše sa v kódexe denníka.

V spoločensky vyhrotenom predreferendovom období, o ktorom denne informuje aj SME, Kremský verejne prezentuje jednostranne názory.

Šéfredaktorku denníka SME Beátu Balogovú sme požiadali o stanovisko, aký má názor na verejné vystúpenia Kremského a či sú hodnoty denníka SME rovnaké, aké prezentuje ich redaktor v diskusiách aj iných médiách, či na sociálnej sieti. „Situáciu Petra Kremského riešime interne vo vedení redakcie a do ukončenia jednaní by nebolo korektné obsah týchto rozhovorov zverejňovať," reagovala Balogová.

Kremský v minulosti pracoval aj ako redaktor týždenníka Trend, odkiaľ v roku 2011 odišiel. Vtedy ešte pre Alianciu nepracoval. Podľa jeho niekdajšieho šéfredaktora jeho súčasná pozícia hovorcu nie je zlučiteľná s funkciou reportéra. „Novinár nemôže byť členom politickej strany ani lobistickej inštitúcie," povedal pre Omédiách.com bývalý šéfredaktor Trendu Pavol Suďa, ktorý je dnes riaditeľ pobočky Surveilligence na Slovensku.

Kremský prišiel do SME v roku 2013. V tomto roku začal pracovať aj pre Alianciu. "Keď mi Peter Kremský oznámil, že bude hovorcom Aliancie za rodinu, dohodli sme si pravidlá. Bol v SME ekonomickým redaktorom a nemohol písať o téme spojenej s referendom ani s témami, ktoré by s ním súviseli nepriamo," povedal bývalý šéfredaktor SME Matúš Kostolný, ktorý je dnes šéfredaktorom Denníka N. Verejne vystupovať mohol so súhlasom Kostolného.

Na otázku, či má dnes Kremský nejaké obmedzenia v SME, šéfredaktorka neodpovedala.

 

Peter Kremský: Konflikt záujmov nehrozí

Foto: SMEČo je u vás na prvom mieste - redaktor SME alebo hovorca Aliancie za rodinu?

Samozrejme, že obidve činnosti potrebujú svoj čas, a v tom samozrejme uprednostňujem svoje záväzky v SME pred aktivitami AZR, ktorým sa venujem vo voľnom čase a cez víkendy, prípadne sa usilujem prácu si nadrobiť.

Máte v redakcii alebo v Aliancii nejaké obmedzenia súvisiace s vašimi aktivitami v SME a Aliancii?

Veľmi si vážim, že v denníku SME doteraz na mňa nikto nikdy netlačil pre moje názory a postoje a pokladám to za fungovanie slobody svedomia v praxi.

Kritizovali ste médiá za to, ako informujú o Aliancii, referende. Ako informuje SME?

Áno, kritizoval som médiá, že informujú jednostranne, namiesto aby priniesli obidva názory a nechali divákov/čitateľov vybrať si, tak im prezentujú "ten správny názor" ktorý im je bližší. Myslím si, že takto by moderné médiá fungovať nemali, vychádzam z fungovania médií v západnej Európe.
Z mediálnej analýzy pokrytia témy referendum, ktorá sa nedávno objavila na postoy.sk vidieť, že postoje médií k referendu väčšinou nie sú vyvážené, medzi tie menej vyvážené sa podľa analýzy zaraďuje aj denník SME.

Nepociťujete konflikt záujmov ak ste zároveň aktivista aj redaktor?

Nepociťujem konflikt medzi mojou dobrovoľníckou činnosťou a prácou ekonomického redaktora v SME. Ako novinár sa nevenujem témam, v ktorých som aktívny ako dobrovoľník. Myslím si, že dobrovoľníctvo je vzácnou a nenahraditeľnou činnosťou, ktorú si každý zamestnávateľ váži a podporuje ju.
Hodnoty slobody slova a názorov, za ktoré sa zasadzujem, sú pre denník SME a jeho vydavateľa rovnako dôležité a vzácne, takže v tomto smere podľa mňa konflikt záujmov nehrozí.

*Autorka v minulosti pracovala pre SME.