Print this page

Šéf RegioJetu chváli Babiša v Babišovych novinách

„Česi Slovákom ďakujú za Babiša," je názov komentára, ktorý vyšiel tento týždeň v Hospodárskych novinách, ktoré patria pod Agrofert Andreja Babiša.

 

 

Komentár Radima Jančuru, šéfa RegioJetu, pôsobí ako chválospev na oslavu českého ministra financií a majiteľa Hospodárskych novín Andreja Babiša.

Začína cestou Babiša k politickej moci od roku 2011, keď založil ANO. „Dnes je Andrej Babiš najobľúbenejším politikom v Česku so 65-až 75-percentnou popularitou, hoci nevie hovoriť ako politik, dokonca úplne neovláda češtinu," píše zakladateľ a šéf dopravnej spoločnosti, ktorá pôsobí v ČR aj na Slovensku.

Komentár nemá zjavnú pointu. Čo veta, to óda na Babiša - ako politika aj podnikateľa, ale aj jeho priateľa. „Politická situácia v Česku bola do volieb roku 2013 podobná, ako je dnes na Slovensku. Očividná každodenná korupcia vládnych strán spôsobila, že sa prestávali zaujímať o politiku. A oprávnene. Chýbala alternatíva. Chýbal charizmatický politik s uveriteľným príbehom. Andrej Babiš takúto alternatívu ponúkol," píše Jančura, ktorý si nemyslí, že oligarchizácia politiky v prípade Babiša je nebezpečná a pripomína, že ho v minulosti podporil. „Oslovil ma v čase, keď mal nulové preferencie, osobne som ho poznal a verejne podporil, čo mu pomohlo – jeho príbeh sa začal čítať," píše.

Jančura je jedným z najnovších prispievateľov na stranu Názorov Hospodárskych novín. Minulý týždeň HNonline.sk zverejnili aj rozsiahly rozhovor s titulkom: Šéf RegioJetu u Daga Daniša: Máte krásnu krajinu, ale sku*vený štát.

Andrej Babiš je jedným z najbohatších podnikateľov v Česku, zároveň je podpredsedom vlády a ministrom financií a jeho spoločnosť Agrofert vlastní veľkú časť mienkotvorných médií, hlavne printových. Mnoho novinárov z týchto médií odišlo. Upozorňujú na neprimeranú koncentráciu politickej, ekonomickej aj mediálnej moci v jedných rukách.