Print this page

Podráždený Fico takmer celú reláciu útočil na moderátora Reprofoto RTVS

Málokto má taký priestor v televíznych debatách, ako premiér Robert Fico. Je najčastejšie pozývaným hosťom televíznych debát a v TA3 aj v Slovenskom rozhlase často debatuje sám. Pri toľkom luxuse si môže dovoliť aj taký nadštandard, že namiesto odpovedí na otázky útočí na moderátora.

 

 

V sobotu boli prvé Sobotné dialógy od vtedy, čo Smer, Sieť, SNS a Most oznámili, že zostavia vládu. Napriek tomu, že RTVS do relácie pozvala jednostrannú zostavu - len zástupcov spomínaných strán a v relácii nebol nikto z budúcej opozície - Fico spokojný nebol.

Na veľkú časť otázok odpovedal podráždene. Väčšinu odpovedí sprevádzali slovné útoky a urážky moderátora relácie Braňa Dobšinského: "Čo to tu vystrájate... Vaša otázka je absolútne nemiestna... Neskáčte mi do reči... Kladiete otázky, ktoré nie sú namieste..." 

Fico využíval útoky na to, aby rozprával čo chcel, opakoval neustále to isté, že buduje stabilnú vládu, a kládol si vlastné otázky.

Pár citátov adresovaných moderátorovi:

... vás chcem požiadať, aby ste neprilievali oheň, teda olej do ohňa, ktorý tu dnes rozdúchavajú všelijakí ľudia, ktorí hovoria, že je to nedemokratické, neštandardné...

...znovu vás prosím, pán redaktor, nevytvárajte, robíte to aj vy vo vašom rozhlase aj v televízii, obraz, že ak niekto sa rozhodne zostaviť vládu na základe výsledkov parlamentných volieb, že to je neštandardné, že to je nejaká zrada, aká zrada, čo je to za nezmysel? ...

...Pán predseda (Procházka), pána redaktora vôbec nezaujíma, čo chceme robiť, pán redaktor chce rozbíjať...

...Takže ak vás ja môžem o niečo požiadať, buďte verejnoprávny rozhlas, nie opozičný rozhlas, dajte priestor ľuďom, ktorí zostavujú vládu, aby povedali, čo chcú robiť, ako to chcú robiť a v mene čoho to robia. A nie od samého začiatku tejto relácie atakujete...

...Pán redaktor, ja nepochybujem, že vy by ste privítali koalíciu, v ktorej bude sedieť pán Kollár, v ktorej bude sedieť pán Matovič, pán Lipšic...

...Vážne vás prosím, neatakujte proces zostavovania vlády...

(Záznam relácie)

Moderátor opakoval, že nerobí politiku, len konfrontuje pozvaných hostí s ich minulými vyjadreniami a v relácii je v mene poslucháčov: "Ja kladiem len otázky, pán premiér. Prečo na ne nechcete odpovedať v pokoji a v pohode?"

Minulotýždňové brífingy pre novinárov počas rozhovorov o budúcej vláde boli bez možností dávať otázky.

Odporúčame aj: Odmeraný spôsob komunikácie s novinármi je výsledkom dohody lídrov vznikajúcej vlády

Fico využil reláciu, aby pochválil prístup svojich budúcich koaličných partnerov: „Musím oceniť spôsob komunikácie partnerov za jedným stolom. Nikto nebúchal po stole, každý si uvedomoval, že sa musíme dohodnúť, ak potrebujeme alebo chceme dosiahnuť cieľ, ktorý nazývame vláda pre Slovensko." Súhra medzi politikmi bola aj v relácii.

Fico má dlhodobo, podobne ako predchádzajúci predsedovia vlády, nadštandardný priestor v RTVS. Raz do mesiaca je jediným hosťom Sobotných dialógov a je najčastejším hosťom v O 5 minút 12. Napriek tomu pred voľbami požadoval od RTVS väčší priestor ale aj náklonnosť k jeho politike.

Braňo Dobšinský patrí medzi novinárov, ktorý sa neboja oponovať Ficovi, opakuje mu otázky, ak na ne neodpovedá. Fico dal už viackrát najavo, že mu Dobšinský ako moderátor vadí. Je otázne, ako dlho to RTVS ustojí.

RTVS a Dobšinský prístup Fica nechali bez komentára.