Print this page

Moderátor bol v debate na političku mimoriadne mierny. Nespomenul, že sú spolustraníci Ilustr.foto: Rádio Rebeca

V štúdiu sa s političkou OĽaNO rozprával moderátor z OĽaNO o sľuboch OĽaNO. 

 

 

Rádio Frontinus odvysielalo pár dní pred parlamentnými voľbami 21. februára reláciu Debata na telefón.

Jediným hosťom relácie bola vtedajšia podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová z OĽaNO. Relácia bola zameraná na hodnotenie politickej situácie vo vzťahu k poslednému vládnemu obdobiu, na politické kauzy, volebný program OĽaNO a správanie Igora Matoviča. Moderátorom relácie bol Martin Paluch, ktorý zastupuje regionálny tím OĽaNO v Kysuckom Novom Meste. Ako spriaznený s touto stranou mal konflikt záujmov, čo však v relácii neodznelo. Politické debaty by mali byť podľa zákona objektívne a vyvážené, ak nie je v politickej relácii zastúpená protistrana, oponentom má byť moderátor. Paluch žiadnu opozíciu netvoril, práve naopak, keď mohol oponovať, žiadať vysvetlenie, bol pasívny. Na podnet moderátora Jurinová predstavila hlavné témy ich volebného programu, a to bez akejkoľvek konfrontácie zo strany moderátora.

Prípadom sa už zaoberá aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. Kancelária rady v svojom hodnotení kritizuje nielen spriaznenosť moderátora s OĽaNO ale aj jeho pasivitu:

„Vyjadrenia Jurinovej vo vzťahu k vláde mali silný negatívny charakter a z hľadiska kvantity sa vyskytovali kontinuálne počas celého programu. Ku kritike neodznelo žiadne stanovisko dotknutej strany a moderátor vyjadrenia hostky žiadnym spôsobom v tomto ohľade nevyvažoval ani nekoordinoval. Bol pasívny a do vyjadrení hostky nezasahoval ani z hľadiska obsahu, ani času," píše kancelária.

Rada o prípade rozhodne na jednom z najbližších zasadnutí. Podľa stanoviska kancelárie vysielateľ mohol odvysielaním programu Debata na telefón porušiť ustanovenie zákona o zabezpečiť objektívnosť a nestrannosti politickej relácie.
Požiadali sme o stanovisko rádio aj moderátora, k relácii sa nevyjadrili.

Aktualizácia o vyjadrenie moderátora Martina Palucha 17.5.2016

"Pre OĽaNO nepracujem, ani som nikdy členom (žiadnej) strany nebol. Za stranu som nekandidoval ani neplánujem. Správanie sa k hosťovi bolo štandardné ako k akémukoľvek inému hosťovi, úvodná časť je len informatívna, na vyváženie je tam priestor 60 minút pre poslucháčske otázky, ktoré sú oveľa kritickejšie ako otázka akéhokoľvek iného redaktora v ktoromkoľvek médiu. Ak sa Vám, prípadne rade nepozdáva správanie sa k pani Jurinovej, vypočujte si ktorúkoľvek reláciu na stránke www.frontinus.sk a zistíte, že všetky sú vedené rovnako," odpísal Paluch.

"OĽaNO v Kysuckom Novom Meste mal v minulosti na starosti Martin Palúch, ale ukončili sme s ním spoluprácu," povedal pre Omédiách.com Michal Šipoš, ktorý má v OĽaNO na starosti regióny. Strana po našich otázkach kontakty na regionálnych zástupcov vypla.

Paluch v roku 2010 kandidoval za SaS za poslanca obecného zastupiteľstva ako nečlen strany.