Kde je citlivosť médií pri Marcovi?

Kde je citlivosť médií pri Marcovi? Ilustr.foto: Omédiách.com

Väčšina médií informovala o prípade absurdného odoberania malého Marca uprostred vyučovania. Na spôsob, ktorý zvolil súdny úradník a sociálna pracovníčka, si bude dlho pamätať nielen 7-ročný chlapec ale aj ďalší prváci, ktorí to museli sledovať.

 

 

Na necitlivý „výkon súdneho rozhodnutia" upozornila aktivistka Monika Kozelová. Odsúdili ho učiteľka, riaditeľka školy, mnohí rodičia, prezident Kiska, viacerí politici, ministri a aj médiá, ktoré o prípade informovali.

Mnohé z nich však zvolili nevhodný spôsob, ktorý tiež chlapcovi škodí. Napríklad Nový Čas detailnú fotku chlapca rovno na titulke a aj v článku a s celým menom dieťaťa. Detailnú fotku priniesla aj Pluska.sk, ktorá použila záber z Facebooku matky. Tá asistovala pri odoberaní dieťaťa.

Dieťa tak vystavujú ďalšej budúcej traume – ktokoľvek ho identifikuje a spojí nielen s týmto zážitkom, ale aj podrobnosťami o jeho matke či jeho narodení.

Topky.sk priniesli fotku, na ktorej časť tváre prekryli. Sme.sk, Denník N, Pravda.sk, tvnoviny.sk fotku ani meno nedali, použili ilustračnú fotografiu. Fotografia totiž v tomto prípade nie je potrebná.

Odporúčame aj: Po mediálnom tlaku úradník z kauzy odoberania Marca končí

Vo väčšine krajín platia sprísnené pravidlá na zobrazovaní detí, obetí trestných činov, ale aj detí, ktoré sú podozrivé zo spáchania trestných činov. „Ochrana súkromia obete môže byť dôležitým prostriedkom prevencie ďalšej viktimizácie a môže sa dosiahnuť rôznymi opatreniami vrátane nezverejnenia informácií týkajúcich sa totožnosti a miesta pobytu obete alebo obmedzení vzťahujúcich sa na ich zverejnenie. Takáto ochrana je obzvlášť dôležitá v prípade detských obetí a zahŕňa aj nezverejnenie ich mena," píše smernica EÚ.

Je dobré, že médiá o týchto prípadoch informujú, čím vyvíjajú tlak na kompetentných, aby sa neopakovali. No zverejnenie detailnej fotky chlapca aj jeho priezviska je nielen zbytočné, ale detskej obeti vyslovene škodia.