Print this page

Web Aktuálne.sk nechal zastreliť prezidenta Ilustr.reprofoto: youtube history.com

Web Aktuálne.sk ukázal, ako to vyzerá, ak novinár nepozná základné fakty z histórie, nevie si ich nájsť, napriek tomu o tom píše a nemôže sa spoľahnúť ani na editora, ktorý vie hlúposti zachytiť.

 


V stredu vyšiel na webe aktualne.sk článok Strieľal na amerického prezidenta. Teraz je na slobode.

 

Spravodajský web článkom zásadne prepísal históriu 20. storočia. Doposiaľ všetky dostupné zdroje informovali, že americký prezident zomrel na Alzheimera v roku 2004. Aktuálne.sk ho nechalo zastreliť a to rovno v prvý rok jeho prezidentského úradu. Článok bol o prepustení strelca po 35 rokoch.

Reprofoto: Aktuálne.sk

Aktuálne.sk napríklad napísalo, že strelec John Hinckly je vrah bývalého amerického prezidenta, že v roku 1981, zastrelil štyroch ľudí vrátane Regana. Napísal doslova aj to „že guľka prezidentovi prestrelila pľúca a len tesne minula srdce. Napriek tomu zraneniam v nemocnici podľahol."

Aké sú fakty?
John Hinckly v roku 1981 pri pokuse o atentát postrelil prezidenta a tri ďalšie osoby, no nezabil ho a nezabil ani 4 ľudí. Po tomto incidente sa Regan uzdravil a prezidentom bol do roku 1989. V roku 2004 zomrel v Kalifornii na následky Alzheimerovej choroby.

Aktuálne.sk ďalej píše: Dôvodom prepustenia vraha, ktorý v roku 1981 zastrelil štyroch ľudí, vrátane vtedajšieho prezidenta Ronalda Reagana, je podľa nemocnice úplné uzdravenie pacienta, ktorý teraz môže začať nový a samostatný život, informoval americký spravodajský portál CBS News.

V CBS nepíšu o úplnom uzdravení pacienta, ale že „v nemocnici sa domnievajú, že je pripravený pre tento ďalší krok k nezávislému životu."

Odporúčame aj: Web Aktuálne.sk naletel na podvod s autami. Chybu nepriznal

Článok, ktorý je žalostným prekladom článku z CBS News, vyšiel na webe Aktuálne.sk v stredu, podpísaný ako "Aktuálne.sk." Napriek tomu, že pod článkom pribúdali posmešné reakcie čitateľov a článok bavil ľudí aj na Facebooku - upozornila naňho stránka Prečo ľuďom hrabe - redakcia ho nechala na webe celý deň. Opravili ho až vo štvrtok dopoludnia, samozrejme bez upozornenia alebo ospravedlnenia sa čitateľom za množstvo vymyslených faktov.