Blog Miroslavy Kernovej: Prvý diel 1890 priniesol rozpačitý dojem

Blog Miroslavy Kernovej: Prvý diel 1890 priniesol rozpačitý dojem Foto: JOJ

Seriál 1890 chce byť aj historický, aj vtipný, aj kriminálny, aj chce diváka zvyknutého na úroveň Paneláku, no zdá sa, že sa všetko spojiť nedá.

 

 

Televízia JOJ v nedeľu večer odvysielala prvý diel dlho avizovaného historického seriálu 1890. „Seriál zaznamenal vynikajúcu 13,2% sledovanosť a 26,8% podiel na trhu, keď si jeho prvú epizódu nenechalo ujsť celkovo 620-tisíc divákov (CS 12+)," pochválila sa televízia v tlačovej správe.

Seriál je neobvyklý tým, že televízia sa pustila do historického projektu, nechala si ušiť historické kostýmy, zasadila dej do prostredia kaštieľa v Betliari, vybrala kvalitných hercov, pohrala sa s výberom prostredia aj s hudbou, čo je príjemná zmena.

Iný dojem však vyvoláva neobvyklá chvála, ktorou nešetrila televízia ani generálny riaditeľ ešte pred prvou epizódou. JOJ napríklad písala o novinke, ktorá prinesie unikátne veci, aké na Slovensku nemajú obdoby. „Sme hrdí na to, že práve TV JOJ priniesla seriál, ktorý je výrazne nadpriemerne urobený a nehanbíme sa zaň. Ide o najkvalitnejšie urobený seriál na Slovensku za posledných 10 – 15 rokov," napísal zas generálny riaditeľ JOJ Marcel Grega. Podľa neho sa seriál rodil na filmovej úrovni.

Ak by tieto vzletné vyjadrenia neodzneli, môžem povedať, že v porovnaní s inými projektami JOJ - ako je Panelák, Naši, Divoké kone - je to posun o level vyššie.

V kontexte vyhlásení Gregu, že je to „nadpriemerne či najkvalitnejšie urobený seriál" je pre mňa 1890 sklamaním a zistením, že Grega veľa kvalitných súčasných seriálov nevidel.

Dokonalé vymaľované steny, upravené interiéry, či čisté oblečenie nenavodzuje skutočný historický dojem, aký sme mohli vidieť napríklad v Červenom víne alebo vo filme Bathory. V seriáli je mnoho kvalitných hercov, no výsledok je rozpačitý. Skratkovité dialógy s pravidelným humorným vyústením pripomínajú dialógy zo seriálu Naši. Hlavná postava Ján Koleník je už pre mňa opozeraným inventárom JOJ. Seriálu by sa viac hodil kratší formát, s minutážou celovečerného filmu sa ukázal ako dosť veľké sústo pre televíziu ale aj trpezlivosť divákov. Výsledkom sú mnohé nudné pasáže, ktoré síce ukazujú peknú prírodu, hru s kamerou, pohľady z dronu, no film zbytočne naťahujú – stráca dynamiku.

Spôsob uvažovania, vyjadrovania hlavného hrdinu vyšetrovateľa Jánoša Martona (J. Koleník) pripomína až veľmi Sherlocka Holmesa zo seriálu BBC. Seriál 1890 chce byť aj historický, aj vtipný, aj kriminálny, aj chce diváka zvyknutého na úroveň Paneláku, no zdá sa, že sa všetko spojiť nedá. Dobrých historických seriálov je na trhu neúrekom – napríklad film The Crown od BBC či The Knick. Tie však so slovenskými možnosťami nechcem porovnávať.

1890 patrí medzi to lepšie a kvalitnejšie, čo JOJ vyprodukovala, ale myslím si, že Kriminálka Staré mesto bola ďaleko lepšia a pútavejší je napríklad aj Svět pod hlavou od ČT, na ktorom spolupracovala a vysiela ho aj JOJ.