Smeru sa nepáčia počty redaktorky SME, so sexizmom je v pohode

Smeru sa nepáčia počty redaktorky SME, so sexizmom je v pohode Foto: Smer

Sranda z domáceho násilia, pozvánka na predstavenie Sliepky, lascívne vtipy, vlastné spomienky na zvádzanie žien - takto sa prihovára Smer už roky k slovenským ženám.

 

 

Denník SME sa prišiel pozrieť na posledný míting Smeru k MDŽ v Bratislave. Redaktorka zo Smeráckych osláv napísala článok: Fico recitoval, Glváč vtipkoval o domácom násilí. Ako vyzeral míting k MDŽ?, kde špeciálne upozornila na nemiestne sexistické vtipy, ktoré tam chrlili vrcholoví predstavitelia Smeru aj vlády. V deň Medzinárodného dňa žien, keď sa vo svete upozorňuje na práva žien, na akcii Smeru odzneli eroticky ladené anekdoty a vtipy o svokrách, ženách ako domácich upratovačkách a vtipy zľahčujúce domáce násilie, ktoré sú urážkou žien a nemali by patriť do slovníka politika 21. storočia.

Napríklad takto sa prihovoril ženám Martin Glváč: Na kongrese feministiek sa stretli Britka, Nemka a Slovenka. Kým prvé dve doma zahlásili, že nebudú variť a piecť a po troch týždňoch tieto domáce práce prebral na seba muž, Slovenka mala inú skúsenosť. „Doma som povedala, že nevarím, nepečiem, neupratujem, nenakupujem. Po treťom týždni začínam vidieť na ľavé oko," povedal podľa SME Glváč.

„Aká som, taká som, som jednoducho žena, keď sa mi zachce smiať sa, smejem sa ako pojašená," recitoval Fico. V podobnom duchu chŕlili vtipy aj Kaliňák či moderátor Peter Kočiš.

Odporúčame aj: Smer oslavuje MDŽ s novým moderátorom, pozýva aj na Sliepky

Včera strana Smer vydala k článku kritické stanovisko. Predpokladala som, že SMER sa ohradí proti tomu, že denník SME ich nepriamo obvinil zo zľahčovania problému domáceho násilia a za sexizmus. Omyl. Smer mal výhrady len k číslam. Redaktorka napísala, že v Národnom tenisovom centre, kde bola akcia, sa stretli stovky ľudí, prevažne žien. „Ak má uverejniť pozitívnu správu, tak ju relativizuje. Ak má uverejniť negatívnu správu, postupuje v zmysle starého slovenského – urobiť z komára somára... Redaktori denníka SME by sa ale mali naučiť matematiku a rozdiel medzi „stovkami" a „tisícami", keďže na spomínanom mítingu bolo viac ako 4000 ľudí," napísalo tlačové oddelenie strany Smer.

S tým ostatným je Smer zjavne v pohode.