Print this page

Rezník sa na nič nehrá, spravodajstvo dal do rúk úradníkom vládnych strán Foto: FB Robert Fico

 Tlačové oddelenie ministerstva sa ukázalo ako základ pre riadenie spravodajstva.

 

 

Sledovanosť spravodajstva RTVS stúpla dvojnásobne a podľa prieskumov je u ľudí najdôveryhodnejšie, to je fakt. Faktom tiež je, že spravodajstvo RTVS bolo hlavne posledný rok tŕňom v oku vládnych trán. Na redaktorov RTVS útočil nevyberaným spôsobom Robert Fico SNS požadovala personálne výmeny, Béla Bugár nebol spokojný s radením správ.

Prišiel Jaroslav Rezník a vládne strany sú ticho. Nečudo, keďže zo štyroch nových ľudí, ktorí budú mať dosah na vedenie spravodajstva a publicistiky, sú až traja, ktorí robili na tlačových oddeleniach ministerstiev Ficovej vlády.

Najvyššie je Juraj Rybanský, nový riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS. Za predchádzajúcej vlády pôsobil na tlačovom oddelení ministerstva životného prostredia, ktoré riadil nominant Smeru Peter Žiga. Po voľbách prešiel so Žigom na tlačové na ministerstvo hospodárstva. Posledných 5 rokov bol tlačovým úradníkom ministerstiev.

Michal Dzurjanin je nový šéfdramaturg Rádia Slovensko, od roku 2015 robí na tlačovom tiež na ministerstve hospodárstva – bol tam v ére ministrov Smeru Vazila Hudáka a teraz Petra Žigu.

Tlačové oddelenie ministerstva hospodárstva sa ukázalo ako základ pre riadenie spravodajstva RTVS. Nepriamo má naň väzby aj nová šéfka rozhlasovej časti spravodajstva Petra Stano Maťašovská, ktorá je manželkou Maroša Stana – šéfa tlačového odboru ministerstva hospodárstva. Aj ona síce krátko, ale tiež pracovala pre rezort súčasnej vlády. V roku 2016 bola riaditeľkou tlačového odboru na ministerstva životného prostredia, ktoré pripadlo po posledných voľbách Mostu. Vo funkcii nahradila manžela, ktorý prešiel spolu s Rybanským na ministerstvo hospodárstva.

Tlačové oddelenia nie sú bežné úradnícke miesta – zvyčajne sa menia s prichádzajúcimi ministrami, pracujú na nich ľudia, ktorí sú vládnymi stranami overení, dokonca podľa mojich informácií na výber na niektorých rezortoch dohliadal aj Erik Tomáš, poradca premiéra.

Jediný z nových šéfov spravodajstva, ktorý nepracoval pre žiadne tlačové ministerské oddelenie, je vedúci odboru televízneho spravodajstva a publicistiky Boris Chmel. Aj on má však istý konflikt záujmov, je synom Rudolfa Chmela, bývalého ministra kultúry a podpredsedu vlády pre ľudské práva, ktorý je dnes radovým členom Most-Híd. Čo je menší konflikt záujmov - rodine väzby človek neovplyvní, no svoj výber zamestnania na tlačovom oddelení áno.

Mnoho novinárov, keď odídu z novinárskej profesie, ak sa chcú vrátiť späť a chcú informovať alebo komentovať politiku, tak sa snažia udržať si nezávislosť aj mimo médií a to tak, že neberú ponuky od politikov. Ak zoberú, tak v normálnych redakciách by už nemali písať a informovať o rezorte, strane, politikovi, pre ktorého pracovali. Alebo minimálne istý čas. Väzby, priateľstvá, kontakty, zákulisné informácie sa odchodom len tak nestratia. Aj preto majú v mnohých svetových médiách ale aj v niektorých redakciách na Slovensku prísne mechanizmy, ktoré to považujú za konflikt záujmov a nedovolia to.


Rezník sa však na žiadnu nezávislosť nehrá. Politicky zafarbených ľudí dal priamo do riadenia spravodajstva. Výberom ľudí, ktorí budú riadiť spravodajstvo, investigatívu, diskusie, vysiela jasný signál, ktorým smerom sa uberá.