Print this page

TA3 nenápadne vynechala zo zoznamu populistov Roberta Fica Reprofoto TA3

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad al Husajn dnes ostro kritizoval populistických politikov. Zaujímavosťou je, že medzi populistov zaradil aj Roberta Fica.

 

Zoznam aj s menom slovenského premiéra, sa dostal do mnohých svetových médií, okrem TA3. Tá správu upravila tak, že o Ficovi v nej nechyrovať.

„Komisár ostro kritizoval populistických politikov, medzi demagógov a šíriteľov strachu zaradil viaceré politické špičky súčasnosti. Prirovnal rétoriku populistov ku konaniu radikálov Islamský štát," začala správu moderátorka TA3. Redaktor ďalej pokračoval, že komisár kritizoval Trumpa, holandského antiislamského politika Wildersa, líderku francúzskych populistov Le Penovú, či viacerých európskych prezidentov. „Čo má Wilders spoločné s Trumpom, Orbánom, Zemanom, Hoferom,  pani Le Penovou a Farageom, má spoločné aj s Dáešom," prekladal redaktor citát komisára.

Komisár však spomenul aj meno Fica. Tu je pôvodný citát: "...and yet what Mr. Wilders shares in common with Mr. Trump, Mr. Orban, Mr. Zeman, Mr. Hofer, Mr. Fico, Madame Le Pen, Mr. Farage, he also shares with Da'esh."

Reprofoto ta3.com

Na to, že Fico v zozname nie je, upozornil po zverejnení reportáže čitateľ a pripojil správu z The Guardian. Napriek tomu, TA3 reportáž ďalej vysielala a mala ju aj niekoľko hodín na webe. Až keď sa na Facebooku začal šíriť ironický komentár bývalého novinára Rada Baťa (dnes pracuje pre prezidenta): „Kohožeto meno sa nám v tomto príspevku stratilo v preklade spravodajskej televízie?", TA3 reportáž na webe okolo 17 hodiny prepísala. Chybu nepriznala, napísala len, že správu aktualizovala.

Reportáž s chýbajúcim Ficom medzi populistami si tak žila vlastným životom päť hodín.