Cenzúra v TV Prima? Ohlasovaný diel Show Jana Krausa na poslednú chvíľu zrušili

Print this page

Cenzúra v TV Prima? Ohlasovaný diel Show Jana Krausa na poslednú chvíľu zrušili Foto: jankraus.cz

V stredu večer mala televízia Prima odvysielať ďalší diel relácie Show Jana Krausa. Do relácie bol pozvaný Jiří Brady, ktorému český prezident Miloš Zeman odmietol udeliť vyznamenanie.

 

 

Diel s Bradym a ďalšími hosťami sa natáčal včera o čosi skôr a do poslednej chvíle ho televízia avizovala na svojej stránke aj na facebooku.
Tesne pred štartom relácie sa televízia rozhodla pre zmenu programu. Do programu zaradila staršiu reprízu Show Jana Krausa, kde bol hosťom Jakub Prachař.

Televízia to podľa senam.cz vysvetlila neodvysielanie dielu "nevčasným dodaním vysielacej kópie." Tvrocovia programu to však odmietli.
Show Jana Krausa nebola len tak obyčajná, stala sa miestom vzdoru voči českému prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Foto: Show Jana Krausa

88-ročný Jiří Brady bol za druhej svetovej vojny väznený v Terezíne a Osvienčime a prežil pochod smrti. Pôvodne mal od prezidenta dostať Rad T. G. Masaryka.

Odporúčame aj: Vedenie TV Prima prikázalo redaktorom tému utečencov prezentovať ako hrozbu

Kauza Brady sa začala odohrávať v septembri, keď Zeman opakovane vyzval ministra kultúry Daniela Hermana, aby sa nestretol s dalajlámom. Prezident Hermana upozornil, že ak sa zíde s tibetským duchovným, jeho strýko Jiří Brady nedostane štátne vyznamenanie, Rad Tomáša Garrigua Masaryka. Bradymu z Hradu ešte 14. októbra volali, že ocenenie dostane. Potom, čo sa Herman zišiel s dalajlámom, Bradymu oznámili, že sa vyznamenanie ruší, popisuje kauzu jan Kraus na svojom webe.

Foto: Show Jana Krausa

 

Zhodou okolností v čase, keď padlo v televízii rozhodnutie nevysielať diel s Bradym objavil sa na webe televízie Prima článok prebratý z kontroverzného webu Parlamentnílisty.cz s s nadpisom „Konec hry? S medailí Hermanova strýce je to jinak, než se píše", v ktorom sa autor snaží spochybniť samotný návrh na Bradyho štátne vyznamenanie kvôli kanadskej legislatíve.

Podľa prieskumu agentúry Median väčšina Čechov sa domnieva, že by mal prezident udeliť Bradymu štátne vyznamenani až 54 percent opýtaných, opačný názor má 22 percent Čechov, štvrtina ľudí nemá na kauzu názor.

Aktualizcia 11:45: Pozastavený diel Show Jana Krausa, ktorý vyvolal búrlivé reakcie, odvysielajú dnes