Print this page

Český slavík mal xenofóbnu príchuť. Kritikov pribúda Foto: Ortel.cz

Druhým oceněným v kategorii zpěvák byl Tomáš Ortel, jehož kapela bývá spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítají texty namířené proti menšinám. Protest proti Ortelovi vyjádřil už v sobotu při předávání ceny romský zpěvák Radek Banga opuštěním sálu karlínského divadla. Nesouhlas vyjádřilo ještě pár dalších umělců.

 


Zástupci Romů v radě vlády pro záležitosti romské menšiny žádají umělce, aby zvážili svůj postoj ke xenofobní hudební skupině, která byla oceněna v anketě Český slavík. Desítka členů rady sepsala výzvu, kterou má ČTK k dispozici.

 

"Oceněná skupina má jasné napojení na extrémní pravici a hlásá myšlenky neslučitelné se základními právními dokumenty České republiky tím, že podporuje nenávist vůči skupinám osob. Takovým interpretům nelze vyjadřovat jakoukoliv podporu," uvedli členové vládní rady ve výzvě. Obrátili se v ní na ty osobnosti veřejného života, které se k udělení ceny ještě veřejně nevyjádřily. "Nepodporujte xenofobii a nenávist tím, že budete hledat omluvy, přehlížet fakta a mlčet," uvedli podepsaní členové.

Zpěvák Banga, který v sobotu na protest proti Ortelovi ze sálu odešel, je nyní na sociálních sítích terčem nenávistných útoků, lidé mu také vyhrožují smrtí. V úterý v rozhovoru pro DVTV Banga uvedl, že se v sobotu na předávání cen Ortelovi "nevědomky tleskalo nacistům". "Škoda, že neodešlo víc interpretů," posteskl si. Věří, že jeho "malé gesto" inspiruje ostatní a příště odejdou také. Podle Bangy je Ortel známý jako "ultrapravičák, nacionalista", považoval proto jako svou občanskou povinnost zvednout se a dát najevo nesouhlas. Ideologii Ortela podle Bangy potvrzuje i klientela, která na Ortelovy koncerty chodí.

Na atmosféru Ortelových koncertů upozornil na facebooku i režisér Vít Klusák, který nedávno točil koncert ve Frýdku-Místku. "Opakovaně se tam hajlovalo a padaly hlášky typu 'židáci a cikáni ať chcípnou'," uvedl.

Nesouhlas s Ortelem vyjádřili v sobotu ještě herečka Iva Pazderková, novinář Jan Tuna a písničkář Petr Štolba, který si říká "Pekař", a Filip Šmíd. Romové z vládní rady postoj těch, kteří svůj názor vyjádřili, považují za výraz osobní statečnosti a projev zdravého občanského sebevědomí a uvědomělé snahy chránit základní hodnoty demokracie.

Zpěvačka Lucie Bílá, která byla v anketě Český slavík nejúspěšnější zpěvačkou, Bangovo gesto ohodnotila jako "velmi zbytečné". "Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí," řekla deníku Blesk s tím, že by si lidé v Česku měli vážit jeden druhého.

Český slavík je anketou popularity českých zpěváků, zpěvaček a kapel, hlasy posílá veřejnost. Anketa vznikla v roce 1962 pod názvem Zlatý slavík, počet hlasujících postupem let rostl. V roce 1998 například vítězi mezi zpěváky Danielu Hůlkovi lidé poslali přes 400.000 hlasů. Od té doby počet hlasujících klesá, letos kategorii zpěvák vyhrál Karel Gott s 36.934 hlasy, na druhém místě skončil Ortel s 16.432 hlasy. Loni Ortelovi zhruba stejný počet hlasů vynesl třetí příčku.

Vláda zřídila svou radu pro romské záležitosti v roce 1997. Podle statutu má mít 30 členů. Polovina z nich jsou zástupci ministerstev, krajů a měst, druhá polovina Romové. Pod výzvou je podepsána občanská část rady.