Print this page

 Česká komédia nepostúpila do užšej nominácie na Oscara

Česká komedie režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově se nedostala do užšího souboje o letošního Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Mezi devíti snímky, které vybrala americká filmová akademie, jsou mimo jiné filmy z Kanady, Dánska, Švédska nebo Německa.

Porota vybírala mezi filmy z 85 zemí. Podle agentury AFP patří k favoritům na prestižní ocenění film kanadského režiséra Xaviera Dolana Je to jen konec světa, který letos získal Velkou cenu na filmovém festivalu v Cannes, nebo německo-rakouská tragikomedie Toni Erdman, která letos ovládla Evropské filmové ceny. Mezi devíti postupujícími filmy jsou tři zástupci skandinávské kinematografie.

Do užšího výběru deseti krátkometrážních filmů, které se budou ucházet o amerického Oscara, se koncem listopadu dostala černá komedie českého režiséra, scenáristy a kameramana Jana Sasky Happy End.

Zatím posledním českým filmem, který proměnil oscarovou nominaci, byl snímek režiséra Jana Svěráka Kolja v roce 1997. Konečné finalisty ve všech kategoriích oznámí americká akademie 24. ledna příštího roku. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 26. února.