Print this page

Masaryk ovládol Českých levov, získal rekordných 12 ocenení Foto: FB Český lev

Životopisné drama Masaryk režiséra Julia Ševčíka ovládlo dnešní udílení Českých lvů v pražském Rudolfinu.

 

 

Tvůrci filmu obdrželi ocenění ve 12 kategoriích. Snímek tak překonal dosavadní rekord, který držel Hořící keř s 11 soškami. Masaryk se stal nejlepším filmem roku. Porota ocenila i režii, herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, scénář a dalších sedm tvůrců.

Do tuzemských kin film Masaryk dorazí 9. března, symbolicky v den, kdy Jan Masaryk zemřel. Česko-slovenský koprodukční film se odehrává v letech předcházejících druhé světové válce.

Diplomata a politika ve filmu hraje Roden, prezidenta Edvarda Beneše ztvárnil Kaiser. V dalších úlohách se představil Jiří Vyorálek jako Konrád Henlein a Robert Jašków jako Emanuel Moravec. V roli jedné z Masarykových přítelkyň se na filmové plátno vrátila modelka Eva Herzigová.

Odporúčame aj: Zoznam ocenení Český lev za rok 2016

Drama Masaryk měli možnost v polovině února ve světové premiéře zhlédnout diváci mezinárodního filmového festivalu Berlinale, kde příliš nenadchlo. Vyplývá to z recenzí na serverech Screen Daily a The Upcoming. Kritici vytýkají snímku například ustrnulost či laciné sexuální scény.

Za mužský herecký výkon v hlavní roli ve snímku si lva odnesl Karel Roden, za vedlejší roli Oldřich Kaiser.

Snímek Masaryk scenáristů Ševčíka, Petra Kolečka a Alexe Koenigsmarka zvítězil v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář a Nejlepší režie. Českého lva dostal i kameraman Martin Štrba, střihač Marek Opatrný, scénograf Milan Býček a kostymérka Katarína Štrbová Bieliková. Práce na filmu Masaryk přinesla také České lvy pro zvukaře Viktora Ekrta a Pavla Rejholce, autory hudby Michala Lorence a Kryštofa Marka a autora masek Lukáše Krále.

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli je Klára Melíšková ve filmu Já, Olga Hepnarová. Film uspěl i v hlavní ženské herecké kategorii, ve které zvítězila Michalina Olszańská.

Vyhlášeni byli také vítězové nestatutárních cen. Cenu filmových fanoušků si odnesl režisér Ellis za film Anthropoid. Ocenění za nejlepší filmový plakát získal Lukáš Veverka, tvůrce plakátu filmu Já, Olga Hepnarová. Nestatutární cena Magnesia za studentský film byla udělena snímku Kyjev Moskva, jehož autorkou je Anna Ljubynecká.

Za nejlepší televizní film nebo minisérie akademici označili Zločin v Polné (Česká televize) režiséra Viktora Polesného. V kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál uspěla Pustina (HBO) režisérů Ivana Zachariáše a Alice Nellis.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převzali filmová teoretička Eva Zaoralová a prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška. Oba mají hlavní zásluhu na moderní podobě festivalu, spolupracují spolu 23 let.

Zaoralová opustila funkci umělecké ředitelky karlovarského festivalu před šesti lety a stala se uměleckou poradkyní této mezinárodní prestižní přehlídky. Tým vedený Bartoškou zorganizoval už 23 ročníků festivalu.