Print this page

V semifinále súťaže Eurovizie vystúpi Martina Bárta Foto: Eurovision/EBU

Zpěvačka Martina Bárta dnes v Kyjevě vystoupí s baladickou písní My Turn v prvním semifinálovém kole písňové soutěže Eurovize, Eurovision Song Contest.

 

 

Diváci mohou pokus české reprezentantky o postup do finále sledovat v přímém přenosu na obrazovkách ČT2. Druhé semifinále uvede ČT2 11. května a finále ČT1 13. května.

Autorem písně My Turn je britský skladatel Kyler Niko/DWB. Uspěl v konkurenci 300 skladeb, z nichž přibližně 50 bylo od českých autorů. V Kyjevě s devětadvacetiletou Bártou vystoupí sboristé Štěpán Janoušek, Veronika Vítová, Marta Kloučková a Michal Strnad, členové vokálního sextetu Skety.

Devětadvacetiletá Bárta studovala klasickou hudbu, prošla folkovými soubory i funky kapelou Top Dream Company, hrála v Prague Film Orchestra. Také proto byl výběr hudebnice s jazzovou minulostí pro popovou soutěž překvapením.

Česká republika se soutěže zúčastnila pětkrát. Nejdále se loni dostala Gabriela Gunčíková, která se probojovala se skladbou I Stand do velkého finále. V něm skončila předposlední, na 25. místě.

Letošní soutěž se uskuteční bez zástupců Ruska. Ukrajinská tajná služba SBU zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové kvůli návštěvě anektovaného Krymu. Ruská státní televize Pervyj kanal proto nebude vysílat letošní soutěž. Evropská vysílací unie (EBU) tak údajně přijde přinejmenším o deset milionů ruských diváků. Po marných snahách přesvědčit Ukrajinu, aby zrušila Samojlovové zákaz vstupu do země, EBU navrhla, aby ruská televize buď vyměnila interpretku, anebo aby se zpěvačka zúčastnila soutěže formou přímého přenosu z Moskvy. Obě varianty ale ruská televize odmítla.