Print this page

Europarlament sa pozrie na riziko politického zneužitia médií v ČR Zdorj: FB A. Babiš

 Stavom médií v Českej republike a rizikom ich politického zneužitia sa bude zaoberať Európsky parlament.

Na 1. júna je naplánovaný bod s názvom "Vyhlásenie komisie - riziko politického zneužitia médií v Českej republike". Podľa informácií ČTK tento bod navrhlo zaradiť do programu rokovania europarlamentu vedenie jeho najsilnejšej frakcie, teda Európskej ľudovej strany (EPP). Na jeho zaradenie vraj ale už dlhší čas "bola širšia zhoda".

Europarlament sa bude situácii médií v Česku venovať krátko potom, čo sa v na verejnosť dostali nahrávky údajne dokazujúce, že vicepremiér a minister financií Andrej Babiš ovplyvňoval obsah ním vlastnených médií. Aj táto okolnosť prispela k terajšej politickej kríze v ČR, kde prezident Miloš Zeman stále nevyhovel návrhu premiéra Bohuslava Sobotku na Babišovo odvolanie z vlády.

O veci sa podľa zdrojov ČTK pôvodne malo diskutovať už budúci týždeň na schôdzi v Štrasburgu, nakoniec bol bod presunutý až na bruselskú dvojdňovú "miniplenárnu schôdzu" na prelome mája a júna.

Nie je pritom vylúčené, že sa podoba názvu či presného obsahu tohto bodu rokovania zmení, frakcie sa tiež ešte môžu dohodnúť na jeho úplnom vyradenie z programu schôdze.