Print this page

ČT na podzim nabídne především původní tvorbu

Česká televize (ČT) vstoupí do podzimní sezony s původními seriály, v žánru zábavy se zaměří na zdravotní prevenci, dále na autorské dokumenty a publicistické magazíny.

Na Déčku ČT nabídne druhou řadu sitkomu Mazalové nebo výuku italštiny. Na ČT Art se mimo jiné budou věnovat výročím divadelních scén Husa na provázku a Divadlo na Vinohradech. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

"Česká televize v evropském srovnání vyniká svým důsledným zaměřením na původní tvorbu. Ta dokonce v žánru dramatiky a zábavy představuje čtyřicet procent našeho programu," uvedl Dvořák. "Mezi novinkami hrané tvorby, která je vlajkovou lodí všech televizí, lidé uvidí druhou řadu První republiky a Života a doby soudce AK a nový seriál s názvem Trapný padesátky," dodal.

V komediálním seriálu Trapný padesátky režiséra Michala Vajdičky, který vznikl podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové, se v hlavních rolích objeví Pavla Tomicová, Alena Mihulová a Klára Melíšková. "Ale jestli tam byl někdo trapný, tak já. Muž, který je machistický trouba. Nic trapnějšího neexistuje, práci na tom pitomci jsem si užil," uvedl ke své roli Standy Václav Kopta.

ČT přinese také čtyřicítku projektů, které se věnují současným společenským fenoménům, české vědě, krajině či historii. Patří mezi ně i autentický pohled Olgy Špátové na náhradní rodičovskou péči. "Můj cyklus Rodiče napořád je šest rozdílných příběhů. Snažila jsem se obsáhnout téma náhradního rodičovství v celém spektru se všemi jeho problémy," řekla ČTK Špátové.

Režisérka tak divákům nabídne film o rodičích, kteří vychovávají osm dětí, u nichž jedno trpí těžkým autismem. Druhý příběh je o pěstounce na přechodnou dobu, která se stará o roční holčičku, jejíž matka je ve vězení. Špátové také vypráví o dvou mužích, kteří se starají o tříletého chlapce nebo rodině, která má šest dětí, z toho tři přijaté, jejichž biologická matka s nimi žije ve stejné domácnosti. "Pátý příběh je o rodině, která se stará o dvě postižené děti a poslední film je o babičce, která si vzala do pěstounské péče své vnuky, když jim zemřela maminka. Všichni tito pěstouni jsou velcí frajeři," dodala Špátová.

ČT na podzim přinese na obrazovky také kolekci zahraničních seriálů, mimo jiné Viktorii, minisérii z historie vídeňského hotelu Sacher nebo aktuální seriálový hit V pasti. ČT Art uvede vedle dalších programů nový hudební pořad Linka, v němž jazzový kytarista a moderátor Rudy Linka přivírá hudební osobnosti z rozdílných žánrů. "Uvolněný pořad chce ukázat muzikanty dělající hudbu upřímně, i když s jejich tvorbou nemusím souhlasit," podotkl Linka.

Loňská sledovanost programů ČT byla podle Asociace televizních organizací zhruba 31 procent diváků, kanály televize Nova sledovalo asi 29 procent diváků starších 15 let a v případě kanálů Primy to bylo zhruba 21 procent diváků.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.