Print this page

Do kin vstoupí Svěrákův film, který dějově předchází Obecné škole

Do kin dnes vstoupí film Jana Svěráka, který dějově volně předchází jeho Obecné škole z roku 1991.

Nový snímek Po strništi bos je zasazen do období druhé světové války a scénář k němu napsal stejně jako u Obecné školy jeho otec Zdeněk Svěrák. Diváci mohli film v předpremiéře vidět v srpnu na filmovém a hudebním festivalu ve Slavonicích na Jindřichohradecku, kde Svěrák z velké části natáčel.

Námětem film zapadá do série, v níž režisér se svým otcem vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí 20. století. "Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří," uvedl už dříve Jan Svěrák.

Zatímco Obecná škola dějem spadá do období po druhé světové válce, nový Svěrákův film se odehrává v letech 1943 až 1945, kdy se rodina musí vystěhovat z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec Eda trávil jen chvíle prázdnin, se tak na čas stává jeho domovem. Nachází tu cestu k místní klukovské partě, jejíž svět je odlišný od městského, v níž musí obhájit své místo.

Také nyní je Edův tatínek Fanouš Souček elektrikářem, nyní v podání Ondřeje Vetchého. Maminku, kterou v Obecné škole hrála Libuše Šafránková, ztvárnila Tereza Voříšková. Zápornou postavu dědečka ve filmu ztvárnil Jan Tříska, v dalších rolích se objeví Oldřich Kaiser, Petra Špalková, Hynek Čermák a Zdeněk Svěrák v roli ředitele školy.